Cod galben de averse și vijelii în 30 de județe din țară. Harta cu zonele afectate

Cod galben de averse și vijelii în 30 de județe din țară. Harta cu zonele afectateVijelii. Sursa foto: Arhiva EVZ

ANM a emis o avertizare Cod galben de averse și vijelii valabilă în 30 de județe din țară. În aceste zone, oamenii se vor confrunta cu perioade cu instabilitate atmosferică accentuată și alte fenomene extreme.

ANM a anunțat Cod galben de averse și vijelii valabilă în 30 de județe din țară.

Sunt vizate județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

Meteorologii au mai anunțat că în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scuirtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp. Fenomenele vor începe de la 12.00, până duminică, la ora 3.00.

Sursa foto: ANM

Vremea 6 iunie 2022

Vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile estice, sud-estice şi la munte, unde pe alocuri, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 31 de grade, iar cele minime între 6 şi 17 grade.

Vremea 7 iunie 2022

Regimul termic uşor peste normalul perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sud-est, iar după-amiaza şi la munte, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 31 de grade, uşor mai mici pe litoral spre 21...22 de grade, iar cele minime se vor încadra în general între 8 şi 18 grade.

Vara extremelor

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a mai anunțat fenomene extreme în această vară și vreme instabilă.

„Trebuie să luăm în considerare că iunie este cea mai instabilă lună a anului şi a verii în România. Din această perspectivă este posibil să înregistrăm o probabilitate foarte ridicată de a avea fenomene de instabilitate atmosferică accentuate, presărate în anumite zile şi cu valori care pot depăşi pragul de caniculă.

Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni“, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News