Coaliția pregătește sancțiuni pentru sfidarea comisiilor parlamentare de anchetă

Coaliția pregătește sancțiuni pentru sfidarea comisiilor parlamentare de anchetă

Deputatul PSD care vrea să ofere puteri sporite comisiilor parlamentare de anchetă a explicat EVZ că, deși este „prea devreme” pentru introducerea în România a unor măsuri draconice din alte state europene, este obligatorie sancționarea persoanelor care refuză să se prezinte la audieri

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea (PSD), a declarat pentru „Evenimentul zilei” că lucrează la un proiect de lege organică privind funcționarea comisiilor de anchetă, o premieră în România. Propunerea legislativă urmează să fie asumată de comisia pentru alegerile din 2009, odată cu depunerea raportului care cuprinde concluziile investigației parlamentare, și ea va fi susținută, în primul rând, de parlamentarii din coaliția de guvernare. Florea a spus că proiectul ar putea deveni public în acest an.

Modele europene

Florea a dat exemplu Belgia, unde, pentru a putea fi puse în aplicare deciziile președintelui comisiei de anchetă, forului legislativ i se atribuie un procuror de la nivel de Curte de Apel, astfel încât să nu existe imixtiune între puterile statului. Cu toate acestea, social-democrata consideră că, în România, pentru o astfel de reglementare este „mult prea devreme” pentru că „s-ar face un mare scandal”. „Adică, de exemplu, dacă președintele comisiei are nevoie de o percheziție sau de o aducere cu mandat atunci procurorul desemnat pune în aplicare ceea ce i s-a cerut de la comisie”, a declarat Florea pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancțiuni

Potrivit acesteia, proiectul urmează să prevadă cum vor fi sancționați cei care refuză colaborarea sau care nu se prezintă în fața unei comisii de anchetă parlamentare.

„Am văzut că în alte state este amendă penală în euro, cu sume chiar considerabile de câteva mii de euro. Există în alte state și pedeapsa cu închisoarea, cum ar fi în Belgia, între șase luni și un an. Am mai întâlnit și suspendarea din funcție, tot așa, pe un termen de la șase luni la un an, pentru cei care ocupă funcții publice”, a subliniat deputatul PSD. „În Spania este obligatoriu să se prezinte chiar și cetățeanul care nu este spaniol, dar care are rezidența pe teritoriul Spaniei”, a adăugat aceasta.

Sincope în legislație

Actualele dispoziții parlamentare prevăd că „persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă parlamentară” și că „la cererea Comisiei de anchetă parlamentară orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu obiectul cercetării ori care deţine un mijloc de probă este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le termenele stabilite”. Legislația nu prevede însă sancțiuni în cazul încălcării acestor reguli.

Oana Florea (foto) a spus că „deși a prevăzut în Constituție să existe comisii de anchetă nu s-a înțeles rolul și importanța lor. fost, așa, mai mult decorativ”.

Sfidare

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat, până în prezent, de patru ori, să se prezinte în fața comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidentiale din 2009, deși CCR a spus că magistrații trebuie să se prezinte în Parlament în cazul în care sunt invitați la audieri într-o comisie specială de anchetă.

Pierderea funcției

Deputatul Liviu Pleșoianu (PSD), membru în comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, consideră că este imperios necesară modificarea legislației astfel încât orice persoană platită de la bugetul de stat și care refuză invitația la audierile comisiei de anchetă ar trebui să-și piardă automat funcția. Mai mult, deputatul susține că în cazul în care o persoană care a fost plătită din bani publici în perioada anchetată să fie amendată dacă nu răspunde invitației unei comisii parlamentare de anchetă.