Clujul, populat cu camere de supraveghere care nu văd bine

Clujul, populat cu camere de supraveghere care nu văd bine

Hoţii care acţionează în Cluj-Napoca nu au de ce să se teamă de camerele de luat vederi instalate de primărie, deoarece acestea au o rezoluţie mică, pe baza căreia nu se poate identifica cu acurateţe nici măcar numărul de înmatriculare al unui autoturism aflat la 20 de metri distanţă de ele.

„Nu mă interesează să văd dacă plouă afară”

Procurorii clujeni susţin că au existat situaţii în care hoţii nu au putut fi identificaţi mai repede deoarece imaginile înregistrate de camerele video montate de mu nicipalitate nu au putut furniza date importante, ca de exemplu numărul de înmatriculare al maşinilor sau fizionomia infractorilor.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Eugen Crişan, ultimul caz în care anchetatorii nu au putut folosi ca probe imaginile înregistrate de camerele de luat vederei a avut loc în luna februarie.

„Este vorba despre o reţea de hoţi de ATV-uri, prejudiciul fiind foarte mare. Furtul, înregistrat de o cameră de luată vederi din reţeaua Primăriei Cluj-Napoca, s-a desfăşurat la 20 de metri distanţă, dar noi nu am putut identifica nici măcar numărul maşinii. Pe mine nu mă interesează să văd că plouă afară. Cauza ar fi putut fi rezolvată imediat dacă imaginile ar fi fost de bună calitate. Nu am putut identifica proprietarul maşinii pentru că nu am putut vedea numărul de înmatriculare”, a spus prim-procurorul Eugen Crişan.

El a mai adăugat că, din câte ştie, situaţia a fost remediată de angajaţii primăriei, instituţie care s-a arătat receptivă şi a promis să rezolve toate aceste probleme.

Imagini neclare la camerele de la bancomate

Procurorii clujeni se plâng şi de faptul că unele dintre camerele de luat vederi instalate lângă bancomate nu oferă detalii, deşi sunt montate la 20 de centimetri de persoana care foloseşte serviciul bancomatului.

Eugen Crişan spune că a existat un dosar al unui hoţ de buzunare care acţiona în general în zona bancomatelor: „Hoţul fura cardul din poşeta victimei şi îl folosea, iar noi nu l-am putut identifica cu ajutorul camerei de la bancomat, chiar dacă acesta se afla o distanţa foarte mică, cam 20 de centimetri. Unele dintre aceste camere nu au setată nici data şi nici anul şi nu poţi şti când anume persoana a extras banii”.

Ultimul incident care nu a fost înregistrat de camerele video, fiindcă acestea nu acopereau zona respectivă, deşi era vorba despre Prefectura Cluj, a fost în urmă cu zece zile, când un student a fost spulberat pe o trecere de pietoni de maşina omului de afaceri Horaţiu Ţonea, care se afla sub influneţa alcoolului.

Primarul Sorin Apostu: „Noi nu suntem «Big Brother»”

Primarul Clujului, Sorin Apostu, susţine că municipalitatea a instalat camerele de luat vederi pentru a combate alte probleme decât criminalitatea.

„Am pus camerele pentru a supraveghea traficul rutier şi pentru a interveni unde este nevoie, dar şi pentru alte probleme specifice primăriei. Dacă, întâmplător, se comite o infracţiune în zona supravegheată, noi colaborăm cu organele de anchetă. Vă pot spune că aceste camere instalate au claritate foarte bună, iar dacă operatorul vrea să înregistreze un detaliu, cum ar fi numărul unei maşini, o poate face. Dar noi nu suntem la «Big Brother »”, spune Apostu.

ETICHETA

Vor mai fi instalate încă 167 de camere de supraveghere

Municipalitatea clujeană a instalat în 2009, în mai multe locuri sensibile din oraş, un număr de 25 de camere de supraveghere video. Proiectul aparţine unei firme private care s-a oferit să instaleze gratuit camerele de luat vederi, investiţia totală fiind de 140.000 de euro.

La momentul respectiv, primarul Sorin Apostu, cel care i-a urmat în funcţie lui Emil Boc, susţinea într-o conferinţă de presă că primăria nu are de plătit nimic pentru aparatura respectivă şi că va urma etapa a doua, în care primăria va instala un număr de 167 de camere de luat vederi, costul proiectului fiind, de data aceasta, de 585.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News