Clopoţelul Bursei sună pentru Fondul Proprietatea

Clopoţelul Bursei sună pentru Fondul Proprietatea

Peste două săptămâni, acţiunile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, după şase ani de amânări nejustificate, de la înfiinţarea societăţii şi până în prezent.

Pentru miile de români care au acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) a venit în sfârşit vremea să-şi recupereze transparent bani în contul despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de fostul regim comunist.

După şase ani de la înfiinţarea Fondului, care au părut o veşnicie, şi după multe termene de amânare a listării, "minunea" în sfârşit se produce peste două săptămâni, când Franklin Templeton a decis listarea FP pe Bursa de la Bucureşti (BVB).

Agonie de şase ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Societatea a fost înfiinţată în 2005, fapt care le-a dat o rază de speranţă celor care în regimul comunist s-au văzut daţi afară din propriile case. De atunci agonia a fost prelungită an de an prin amânări fără niciun motiv întemeiat. Ultima oară, proiectul a fost "deraiat" pentru că Guvernul României nu "creditase" administratorul Fondului, Franklin Templeton.

Cu toate acestea, foarte mulţi dintre cei care au intrat în posesia acţiunilor nu au mai avut răbdare ca proiectul să se concretizeze şi le-au vândut pe piaţa neagră la preţuri mult sub valoarea lor reală.

Tur de forţă în marile oraşe europene

Acum, că ultimii paşi spre listare au fost făcuţi, oficialii Franklin Templeton au plecat într- un turneu de promovare a Fondului în oraşele mari din Europa, unde întâmplător se află şi unele dintre cele mai mari burse atât din Europa, cât şi din lume.

"Oraşele în care vom face prezentările vor fi aproape toate centrele financiare importante din Europa. Pot menţiona printre altele Londra, Paris, Frankfurt, Zürich, Viena, capitalele din Scandinavia, Varşovia, Budapesta", ne-a declarat Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv Franklin Templeton Investment Management Limited Bucharest.

Prin această oportunitate, oficialii vor să atragă cât mai mulţi investitori străini spre piaţa de capital din România.

"Strategia noastră este de a prezenta împreună cu brokerii noştri oportunităţile pe care Fondul le oferă investitorilor străini", a mai afirmat oficialul Franklin Templeton.

Potrivit acestuia, Fondul este un vehicul de investiţii care permite accesul la companii cu potenţial pe termen lung.

"Ceea ce încercăm să le spunem este că Franklin Templeton îşi foloseşte expertiza pentru a valorifica potenţialul acestor companii într-o piaţă emergentă cum este România. Mesajul nostru principal către investitori se va centra pe portofoliu şi experienţa noastră de administrator de acţiuni în pieţe emergente", a conchis el.

FP

este simbolul care a fost ales pentru Fondul Proprietatea, în momentul în care se va lista la Bursa de Valori din Bucureşti

PLANURI PE TERMEN LUNG

Listarea pe alte Burse depinde de succesul din România

Acţiunile Fondului Proprietatea ar putea ajunge şi pe pieţele externe, printre care şi la Bursa de la Londra, dacă vor avea succes la Bucureşti, au declarat reprezentanţii Franklin Templeton, managerul FP.

A întâmpinat multe piedici la venirea în România, când a fost vorba de Fond, dar a reuşit să pună lucrurile în mişcare. Vice preşedintele Franklin Templeton Investment Management Limited Bucureşti, Grzegorz Konieczny, a acordat un interviu "Evenimentului zilei" chiar înainte de a pleca în turneul european de promovare a Fondului.

Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv şi manager de portofoliu al Fondului, s-a alăturat companiei Templeton în 1995. Responsabilităţle sale sunt legate, în principal, de cercetare şi analiză pentru companii din Centrul şi Sud-Estul Europei.

Una dintre "petele negre" în acest proiect este "donaţia" Romgaz câtre statul român, de 400 de milioane de lei. Despre aceasta spune că este "cu adevărat nefericită şi, cum deja transferul de fonduri a avut loc, nu vedem altă variantă decât să con tinuăm acţiunea în justiţie".

EVZ: Care va fi simbolul la Bursă şi preţul unei acţiuni? Grzegorz Konieczny: Simbolul va fi "FP", însă preţul nu îl putem prezice înainte de listarea pe Bursa de Valori. Tranzacţiile vor începe pe 25 ianuarie, iar acest lucru va permite preţului să reflecte corect cererea şi oferta. Spre deosebire de situaţia de dinainte de listare, de la 25 ianuarie, tranzacţiile vor avea loc pe o piaţă reglementată, transparentă şi sigură.

Ce le recomandaţi miilor de acţionari, să vândă sau să mai aştepte? Nu suntem autorizaţi să oferim acţionarilor sfaturi de investiţii. Scopul nostru este să le oferim cât mai multă informaţie, astfel încât aceştia să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză. Prospectul este un document important pentru acţionari şi este disponibil pe pagina noastră de internet. De asemenea, organizăm prezentări informative frecvente pentru acţionari, astfel încât aceştia să înţeleagă mai bine strategia de investiţii a Fondului şi să aibă oportunitatea să pună întrebări despre viitoarea listare.

Care au fost cele mai mari piedici în procesul de listare? Termenul foarte scurt a fost o adevărată provocare, dar, împreună cu consorţiul de brokeri şi consultanţii juridici, am muncit contracronometru pentru a pregăti totul înainte de listare. Am analizat în detaliu companiile din portofoliu - inclusiv cele care, după cum ştiţi, nu sunt listate - şi aceasta a implicat întradevăr foarte multă muncă. Suntem mândri de această realizare, în primul rând pentru acţionarii noştri, întrucât nu doream ca aceştia să trebuiască să mai aştepte alte amânări ale listării.

Vă gândiţi să listaţi acţiunea şi pe alte Burse dacă evoluţia este cea sperată? Când credeţi că se va întâmpla acest lucru? Nu s-a luat încă o decizie în acest sens, aşa că încă nu vă pot oferi mai multe detalii. Trebuie să vedem mai întâi cum se desfăşoară listarea de aici şi trebuie să vă spun că acesta este principalul nostru obiectiv în acest moment. Dacă vom găsi că este în avantajul acţionarilor noştri, atunci vom lucra şi pentru eventuale listări pe alte burse.