Proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptat, ieri, în cadrul ședinței de Guvern. Asta înseamnă că unele servicii medicale de la privat vor fi acum total sau parțial decontate de stat, în cazul în care există un acord cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Practic, normele adoptate vin în avantajul pacientului, susține Ministerul Sănătății.
„Ținând cont de necesitatea existenței unui sistem medical îndreptat spre pacient, în care serviciile de sănătate să fie acordate cât mai aproape de acesta și funcție de opțiunea acestuia, care ar aduce un beneficiu pentru pacient în sensul în care acesta va suporta numai diferența dintre tariful practicat de furnizorul privat și tariful decontat din FNUASS, cu acordul informat și prealabil în scris al acestuia, întrucât neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor asiguraților sistemului de asigurări sociale de sănătate, în considerarea faptului că se impune crearea cadrului legal”, se arată în motivarea OUG-ului adoptat, ieri, în ședința de Guvern. Începând cu publicarea OUG în Monitorul Oficial, cei care vor opta pentru serviciile medicale private vor avea parte de mai multă transparență în ceea ce privește tarifarea serviciilor, promite Ministerul Sănătății.
Lipsa unei reglementări lăsa loc abuzurilor
Surse din cadrul Ministerului Sănătății și al CNAS susțin că lipsa unor norme clare au lăsat loc multor abuzuri, toate pe cheltuiala pacientului. Adică, o procedură medicală era acoperită financiar total de pacient, dar unitatea medicală privată, în același timp, o dădea spre decontare și către CNAS.
„Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul prealabil în scris, al asiguratului în acest sens”, se spune în proiectul semnat de Viorica Dăncilă, frază care obligă orice furnizor de servicii medicale private să informeze pacientul de costurile ce vor urma încă de la începutul procedurilor.
Manopera punerii unei perfuzii costă 400 de lei
„Au fost cazuri în care spitalul nu a com u n i c a t aparținătorilor costurile de spitalizare în secția de terapie intensivă. După două zile, pacientul strânsese o datorie de peste 5 mii de euro, iar aparținătorii nu aveau de unde să scoată aceste sume. Nu au fost informați din start despre tarife. De asemenea, unele unități medicale private atrag pacienți oncologici spunându-le că tratamentul este asigurat și decontat total de CNAS, însă, la finalul dozei de citostatic, li se spune că au de plătit manopera asistentei medicale – pus branulă și perfuzie, 400 de lei. Bolnavii de cancer sunt atrași de ideea tratamentului la privat pentru că sunt condiții de cazare mai bune, nu sunt cozi, nu se așteaptă. Dar sumele pentru manoperă sunt mari și vin ca o lovitură în moalele capului, la sfârșitul tratamentului. Începând de acum, toate clinicile trebuie să afișeze clar aceste prețuri și să ceară semnătură din partea pacienților că au luat la cunoștință”, ne-a mai spus un angajat din Minister.
Reacția patronilor: „E în favoarea pacienților!”
Dr. Mihai Marcu (foto), patronul lanțului Medlife, a primit încântat vestea adoptării normelor. „Pacientul de stat nu va fi afectat în niciun fel, doar cel de la privat. Totodată, cel mai probabil nici majoritatea pacienților din privat nu va simți o schimbare. Doar dacă pacientul va alege condiții speciale de cazare sau să fie tratat de un medic anume, atunci va plăti mai mult. Totodată, dacă o naștere costă, să spunem, 1.500 de euro, până acum pacienta plătea integral suma. Acum pacienta poate să spună că vrea să beneficieze și de un decont în baza asigurării sale la CNAS, deci poate avea un cost mai mic pentru nașterea la privat și asta ar putea atrage mai mulți pacienți către acest sector”, explică dr. Marcu. Tot el asigură bolnavii că nu vor plăti mai mult: „Nu se schimbă formula de calcul, privații nu vor lua mai mulți bani pacienților”, a declarat directorul.
Și Casa Națională era atrasă în țepele unor privați
Surse din cadrul Ministerului Sănătății ne-au spus că aceast OUG era imperios necesar pentru că apăreau tot mai multe situații aberante în realația CNAS și privații din sănătate. De exemplu, „ei își decontau pe ascuns față de pacient suma și, pe lângă acest decont dublu, mai exista și o diferență notabilă de preț între cât primea un spital privat de la CNAS și cât primea un spital de stat de la CNAS. Pentru o cezariană, CNAS dădea 5 mii de lei la privat, iar la stat 3.800 de lei”. Totodată, „privatul, în mod cinstit, nu trebuie să ceară cardul de sănătate fără să justifice în fața pacientului ce a făcut cu el”.
Turcii au făcut reformă în Sănătate și au creat orașe medicale
Istanbulul este un oraș dedicat turismului medical, fiind împânzit de clinici și spitale private, arătând ca mallurile și dotate cu aparatură de ultimă generație. Deși turcii nu au un nivel de trai care să le permită să arunce mii de euro pentru intervenții medicale pe care le pot face și la spitalul de stat, prin programul lor național ei pot apela la clinicile private plătind uneori mai puțin de jumătate sau chiar nimic din costurile intervenției. Statul a adoptat norme pentru reglementarea relației dintre programul lor național și cel privat, majoritatea intervențiilor fiind suportate de această asigurare, inclusiv transplantul de organe. Costurile ce implică o contribuție personală sunt legate de cazare și anumite medicamente.
„În Turcia există o lege, numită TTB, care reglementează prin Asociația Medicală din Turcia prețurile tarifate și este aplicată în toate spitalele private. Noi, cei de la Medicana Group, nu putem pune un anumit preț, iar alții unul diferit”, a explicat pentru EVZ unul dintre directorii lanțului de spitale private din Istanbul.
„Prețurile sunt aceleași oriunde, în funcție de calitatea serviciilor. Acest sistem TTB este bazat pe un punctaj acordat fiecărei proceduri medicale. De exemplu, o apendectomie este cotată la bază cu 400 de puncte. Cu cât calitatea acestui serviciu medical crește în uniteatea medicală respectivă, și punctajul crește, deci și prețul pe care îl tarifăm. De exemplu, punctajul nostru este mai mare pentru că Medicana are acreditare internațională. Acest sistem a fost implementat din 1993, prin reforma din sănătate, și a continuat periodic să se îmbunătățească. Acum, plățile vin din trei direcții: asigurarea de stat, asigurerea privată și plata individuală. În Turcia, asigurările private sunt similare, ca număr, cu cele de stat”, a mai spus acesta.