Pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii patru ani, susține Claudiu Năsui. Acestea ajung și la 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro. Informația a fost prezentată de Ministrul Economiei într-o postare pe Facebook. El a arătat că, pe de altă parte, România are cele mai mari impozite pe muncă din Europa.

„În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Ministrul a arătat că această valoare, foarte ridicată, a pensiilor speciale nu este dată de investițiile făcute de beneficiari. Dimpotrivă, a spus el, sumele sunt plătite din banii strânși din taxe și impozite, care ar putea fi utilizați altfel.

„Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm”, a mai arătat Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui despre pensiile speciale

Ministrul Economiei a subliniat că aceste pensii vin din taxele și impozitele colectate de la fiecare dintre cetățenii români. Năsul a arătat că în acest caz este vorba despre privilegiile pe care le primesc categoriile sociale cu influență politică.

„Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui.

Taxarea muncii trebuie redusă

În același timp, ministrul Economiei a atras atenția că taxarea muncii pe salariile mici este cea mai ridicată din România. Drept urmare, cei care muncesc nu reușesc să-și îmbunătățească nivelul de trai.

„În același timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Și, deloc întâmplător, tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc”, a mai scris ministrul Economiei.

Concluziile ministrului Năsui

În concluzie, a explicat Claudiu Năsui, este nevoie de eliminarea pensiilor speciale și de reducerea impozitării muncii. În opinia sa, eliminarea pensiilor speciale trebuie să fie prioritară pentru orice partid.

„Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani și pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii și să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăsește în programul de guvernare votat în parlament”, a mai scris Claudiu Năsui.