Evenimentul Zilei > Social > TRAGEDIE în LUMEA FILMULUI. A murit MURIT o LEGENDĂ a CINEMATOGRAFIEI. Fanii sunt DEVASTAȚI
TRAGEDIE în LUMEA FILMULUI. A murit MURIT o LEGENDĂ a CINEMATOGRAFIEI. Fanii sunt DEVASTAȚI

TRAGEDIE în LUMEA FILMULUI. A murit MURIT o LEGENDĂ a CINEMATOGRAFIEI. Fanii sunt DEVASTAȚI

Tragedie în lumea filmului! Din păcate, unul dintre cei mai iubiți oameni de film din lume s-a stins din viață. Claude Goretta, cunoscut pentru realizarea filmului „Dantelăreasa” cu Isabelle Huppert în rol principal, a murit la Geneva, la vârsta de 89 de ani, scrie AFP.

Anunțul a fost făcut joi, la o zi după deces, de către fiul său.  „S-a stins miercuri după-amiază în locuinţa sa genoveză înconjurat de familia”, a spus Lucas Goretta.

Claude Goretta a primit premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes pentru „L'Invitation”, în 1973, cu Jean-Luc Bideau şi Muriel Robin. A fost din nou recompensat la Cannes în 1977 cu premiul juriului ecumenic pentru „Dantelăreasa”

Născut pe 23 iunie 1929, al Geneva, el a fost şi regizor de televiziune, producător şi scenarist. A filmat aproape 40 de producţii. După studii de drept, Claude Goretta s-a îndreptat rapid către cinema. Împreună cu prietenul său Alain Tanner, a lucrat la arhivele British Film Institut din Londra.

Din 1958, el a realizat pentru Télévision suisse romande (TSR) documentare şi reportaje, scurtmetraje de ficţiune scrise şi realizate împreună cu regizorul elveţian Michel Soutter, conform news.ro.

În 1968, el a fondat casa de producţie Groupe 5 împreună cu Alain Tanner, Jean-Louis Roy, Michel Soutter, Yves Yersin şi Jean-Jacques Lagrange. Operele lor au contribuit la dezvoltarea cinema-ului elveţian.