Clarificările Suediei cu privire la poziția negativă față de aderarea României, Croației și Bulgariei la spațiul Schengen

Clarificările Suediei cu privire la poziția negativă față de aderarea României, Croației și Bulgariei la spațiul SchengenSchengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europarlamentara Karin Karlsbro a afirmat că Guvernul Suediei și partidul din care face parte sprijină aderarea României, Croației și Bulgariei la spațiul Schengen, însă cei care au adoptat o poziție negativă au fost reprezentanții partidelor din opiziție, S&D și ECR, care împreună dețin majoritatea în Parlamentul suedez.

Karin Karlsbro a explicat, în urma informațiilor apărute în presă, că atât formațiunea din care face parte, respectiv Liberalerna, cât și Guvernul Suediei sprijină primirea României, Croației și Bulgariei în spațiul Schengen, însă există un dezacord pe marginea politicilor externe cu partidele de opoziție, care sunt și majoritare în Guvern.

Aceasta a afirmat că poziția adoptată de cele două partide este una naționalistă și populistă, nedemnă de Suedia.

„Politica externă nu este abordată în deplin acord între Guvern și democrații Suedezi. Împreună, partidele de opoziție Social-Democrații (S&D) și Democrații Suedezi (ECR) dețin majoritatea în Parlamentul suedez. Aceste partide își unesc acum forțele pentru a face ca poziția suedeză să fie negativă. Opoziția de a permite României, Croației și Bulgariei să intre în Schengen este o poziție naționalistă și populistă nedemnă de Suedia și sunt foarte nemulțumită de poziția pe care Suedia va trebui să o adopte în cadrul Consiliului”, a comentat Karin Karlsbro.

Raportul Schengen pentru România a ajuns pe masa comisarilor europeni

Raportul Comisiei Europene cu privire la stadiul pregătirilor făcute de România în vederea aderării la Spațiul Schengen va fi analizat de Colegiul comisarilor, miercuri, 16 noiembrie. În aceeași reuniune vor fi discutate și documentele similare privind Bulgaria și Croația. Cele trei state candidate la Schengen au primit un vot pozitiv în Parlamentul European, în urmă cu câteva săptămâni.

În schimb, România se confruntă cu opoziția Țărilor de Jos și a Suediei, ale căror parlamente consideră că țara noastră nu a făcut suficiente progrese pentru a fi primită în Schengen.

Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Euractiv, cele trei rapoarte puse în discuție miercuri, 16 noiembrie, sunt pozitive. După ce vor fi analizate în Colegiul Comisarilor, cele trei documente vor fi transmise mai departe la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Acest organism, din care fac parte reprezentanții tuturor statelor membre ale UE, urmeaă să se reunească în intervalul 8 – 9 decembrie. Atunci va fi adoptată și o decizie cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.