Raportul Schengen pentru România a ajuns pe masa comisarilor europeni. În mai puțin de o lună va fi luată decizia finală

Raportul Schengen pentru România a ajuns pe masa comisarilor europeni. În mai puțin de o lună va fi luată decizia finală

Comisarii europeni vor analiza, miercuri, 16 noiembrie, Raportul Comisiei Europene cu privire la pregătirile făcute de România pentru aderarea la Spațiul Schengen. Documentul va fi transmis, ulterior, către Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va lua o decizie la reuniunea programată pentru începutul lunii viitoare, în zilele de 8 și 9 decembrie.

Raportul Comisiei Europene cu privire la stadiul pregătirilor făcute de România în vederea aderării la Spațiul Schengen va fi analizat de Colegiul comisarilor, miercuri, 16 noiembrie. În aceeași reuniune vor fi discutate și documentele similare privind Bulgaria și Croația. Cele trei state candidate la Schengen au primit un vot pozitiv în Parlamentul European, în urmă cu câteva săptămâni.

În schimb, România se confruntă cu opoziția Țărilor de Jos și a Suediei, ale căror parlamente consideră că țara noastră nu a făcut suficiente progrese pentru a fi primită în Schengen.

Potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Euractiv, cele trei rapoarte puse în discuție miercuri, 16 noiembrie, sunt pozitive. După ce vor fi analizate în Colegiul Comisarilor, cele trei documente vor fi transmise mai departe la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Acest organism, din care fac parte reprezentanții tuturor statelor membre ale UE, urmeaă să se reunească în intervalul 8 – 9 decembrie. Atunci va fi adoptată și o decizie cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

Sursa: Gov.ro

Oficialii români sunt optimiști

Oficialii români sunt optimiști cu privire la ceea ce se va întâmpla pe 8 decembrie în Consiliul JAI. Premierul Nicolae Ciucă susținea la finalul lunii octombrie că raportul de evaluare realizat de experţii de la Comisia Europeană şi ai statelor membre este foarte bun. De asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu s-a arătat optimist, spunând că Olanda nu a luat nici o decizie cu privire la aderarea României la Schengen. Recent, el spunea că încă mai este loc pentru demersuri și negocieri în vederea obținerii unui rezultat favorabil țării noastre.

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declara sigur că România va fi acceptată în spaţiul Schengen.

„Este total incorect, nu cred că îşi permite, indiferent ce stat european, în acest moment, să refuze acest drept României, şi nu neapărat statului român, cât românilor. Peste o lună România va fi acceptată în spaţiul Schengen”, spunea liderul PSD, cu puțin înainte de votul dat se social-democrații suedezi.

Olanda și Suedia se opun aderării României și Bulgariei

Însă, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie care stipulează că reprezentanții acestei țări nu ar trebui voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. Parlamentarii olandezi au cerut guvernului să analizeze funcționarea statului de drept, scăderea nivelului de corupție și a crimei organizate în cele două țări.

Nici Suedia nu este de acord ca România să facă parte din Schengen, astfel că săptămâna trecută, Comisia pentru Justiție din parlamentul suedez a dat un vot negativ. Guvernul Suediei, din care fac parte partide de centru-dreapta, afiliate PPE și Renew Europe, care susțin aderarea României la Schengen, este minoritar. În comisia pentru justiție, majoritatea este deținută de social-democrații, acum în opoziție.

Votul dat în Parlamentul Suediei dă un mandat obligatoriu guvernului. Astfel, este de așteptat ca Suedia să voteze împotriva României la JAI, dat fiind că menținerea guvernului la putere depinde de Democrații Suedezi, partid de extemă dreaptă. Dacă aceștia nu vor mai susține guvernul în parlament, acesta va cădea.

De menționat că, pentru a fi acceptată candidatura României la spațiul Schengen este nevoie de votul în unanimitate al reprezentanților statelor membre ale UE, în Consiliul JAI.