Clanul "Abramburica", şef peste complexul studenţesc Regie

Clanul "Abramburica", şef peste complexul studenţesc Regie

Cele trei cantine destinate studenţilor au fost lăsate în paragină, iar afacerile apropiaţilor rectorului Ecaterina Andronescu au prosperat peste noapte.

Una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ din România, Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB), a rămas, de ani buni, fără cele mai importante cantine. Deşi din documentele uni ver sităţii reiese că au fost alocate milioane de euro pentru renovări şi reparaţii, cele trei cantine din Complexul Regie sunt, şi acum, în stare jalnică.

În schimb, UPB are două tipuri de organizare: una oficială şi una din umbră. Cea oficială este coordonată, cel puţin pe hârtie, de un Senat. Cea neoficială este compusă din oamenii care fac treburile mai puţin ştiute sau mai puţin curate ale rectorului Ecaterina Andronescu.

Banii pentru cantine sunt doar pe hârtie

Toate cele trei cantine, R1, R2 şi R3, sunt dezafectate. R1 a luat foc în urmă cu câţiva ani şi aşa a rămas şi până azi, R2 nu mai funcţionează de mult în scopul iniţial şi a fost închiriată unor SRL-uri, iar R3 este în reparaţii de peste doi ani. Singurele cantine din Universitatea Politehnica au rămas cele din Complexul Leu. Acestea din urmă au şi un atu: actualul responsabil peste cămine şi cantine din cadrul UPB, Constantin Zaharia, e fost şef de cantină şi la Leu.

În ciuda nemulţumirilor din rândul studenţilor, cantina R3 este într-o continuă renovare deşi, pe hârtie, au fost alocate sume importante de bani pentru refacerea acesteia. Potrivit rapoartelor financiare întocmite de conducerea universităţii, numai în 2008, pentru "Lucrări reparaţii cantină R3 Complex Regie" a fost alocată suma de un milion de lei ( 283.825 euro). Această sumă a fost prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2008 printr-o decizie a Senatului UPB. Interesant este că, prin aceeaşi decizie, forul condus de Ecaterina Andronescu a alocat nu mai puţin de două milioane de lei (567.650 euro) cantinei R2, deşi aceasta nu mai deserveşte scopului iniţial, cel de a hrani studenţii.

Costoiu: "O problemă a cantinelor există"

Faţă de situaţia dată, Mihnea Costoiu, directorul general al UPB, a precizat: "O problemă a cantinelor există, dar am încercat să compensam lipsa celor trei (R1, R2 şi R3 - n.r.) prin redirecţionarea studenţilor către cele două cantine din complexul Leu şi a altor trei aflate în incinta altor facultaţi, cum e cea de la Automatică, de exemplu. Din păcate, dintre cele trei cantine din complexul Regie doar R3 a mai rămas cu această destinaţie, dar se află în renovare".

În cazul cantinei R3, susţine Costoiu, lucrările bat pasul pe loc deoarece firma care trebuia să se ocupe de reparaţii nu şi-a respectat angajamentele şi, din această cauză, i se va rezilia contractul.

Oficialul UPB a mai spus că banii alocaţi pentru renovarea cantinelor "au fost doar propuşi în planul pe acel an (2008 - n.r.), dar nu au fost folosiţi, iar subvenţiile pentru cămine şi cantine, cum sunt cele din 2007, sunt destinate nevoilor curente, cum sunt utilităţile sau cheltuielile de întreţinere".

Cât priveşte soarta celorlalte două cantine, R1 şi R2, directorul spune că "sunt trecute pe fonduri structurale". "Au fost aprobate pro iecte de investiţii şi aşteptăm banii din fonduri euro pene pentru amenajare lor", a adăugat Costoiu.

Cati Andronescu controlează tot prin interpuşi

Pentru a ţine sub control tot ce mişcă în instituţia pe care o conduce, Ecaterina Andronescu s-a înconjurat de un grup de oameni care îi face jocurile. Un fost director din Politehnica a declarat pentru EVZ: "Toate deciziile sunt luate cu acordul rectorului Andronescu. De la cazări în cămine până la licitaţii sau lucrări pe bani publici. Nimic nu se face fără ştirea ei". Oamenii ei beneficiază de un tratament prefe ren ţial. Printre aceştia se numără directorul general al UPB, Mihnea Costoiu.

În "plimbările" oficiale între Universitate şi Ministerul Educaţiei, acolo unde ajunge de fiecare dată când Partidul Social Democrat apucă frâiele puterii, doamna "Abramburica" nu uita să-şi ia omul de încredere. Actualul director general al UPB a beneficiat, cât timp Andronescu a fost ministru, de un post "călduţ" în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

În timpul ultimului mandat al şefei sale, Mihea Costoiu a fost instalat în postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Din această postură, el devenise unul dintre cei mai influenţi oameni din minister. Costoiu se ocupa de investiţii, de sistemul informatizat şi de bugetul instituţiei.

Constantin Zaharia a avansat din "funcţia" de bucătar-şef pe care a avut-o la una dintre cantinele Căminului Leu în cea de director după ce Andronescu a ajuns şef peste UPB. În timpul ultimei campanii electorale, susţin martori oculari, simpatizanţii PSD şi ai deputatei Ecaterina Andronescu luau masa în cantina din Complexul Leu, de care se îngrijea Zaharia.

Copaci la suprapreţ şi frizerie cadou pentru PSD-işti

Potrivit unor informaţii ieşite la iveală în campania electorală, UPB a achiziţionat copaci tuia la suprapreţ prin intermediul firmei SC Eco Horticultura SRL, la care director era fiul lui Zaharia, Bogdan. "Nu s-a confirmat a cest lucru. Chiar doamna Andronescu a negat. Era legat doar de campania electorală", suţine Mihnea Costoiu.

Fostul lider al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Gabriel Petrea, a ajuns membru de vază al Ligii Studenţilor Social-Democraţi. Pentru că a stat aproape de Ecaterina Andronescu, aceasta nu l-a dezamăgit: l-a angajat la Universitate. "Nu ştiu exact pe ce funcţie, dar e angajatul nostru", ne-a confirmat Costoiu.

El este implicat într-o altă afacere care miroase a aranjament: este partenerul din umbră al lui Costin Băcneanu, fiul unui primar PSD din judeţul Buzău. Băcneanu a fost student la Politehnica şi a pus mâna pe un spaţiu în incinta Complexului studenţesc Regie. În baza relaţiei de prietenie cu Petrea, acesta şi-a deschis o unitate de frizerie şi coafură.

"Toate deciziile sunt luate cu acordul rectorului Andronescu. De la cazări în cămine până la licitaţii sau lucrări pe bani publici.“, UN FOST DIRECTOR DIN POLITEHNICA

AFACERI

Nunţi şi botezuri, în mediul academic

Dintr-un document aflat în posesia noastră reiese că, în 2007, s-au cheltuit peste 12 milioane de lei pentru "subvenţii cămine şi cantine" (aproape 3,5 milioane de euro).

Cu toate acestea, niciuna dintre cantinele din Regie nu a fost refăcută. Ba, dimpotrivă, cantina R3 se inundă de fiecare dată când plouă, iar apa strică şi ce mai era în regulă.

În acest timp, 13.000 de studenţi sunt nevoiţi să mănânce la diferite fastfooduri ori restaurante ai căror patroni profită din plin de această situaţie. Revoltător este faptul că, în singurele cantine funcţionale se organizează tot mai des nunţi, botezuri şi alte cumetrii.

Justificarea directorului Costoiu ar fi că astfel se obţin venituri suplimetare la bugetul UPB.

Ne puteți urmări și pe Google News