Civilizații dispărute și tainele Amazonului: satele ascunse, replică a Cosmosului

Civilizații dispărute și tainele Amazonului: satele ascunse, replică a Cosmosului

Un tărâm mitic

Sistemul complex de drumuri nu este „o surpriză pentru arheologii amazonieni”, au scris cercetătorii. „Relatările istorice timpurii dovedesc ubicuitatea acestor rețele de drumuri în regiunea amazoniană. Sunt menționate încă din secolul al XVI-lea, din relatările călugărului misionar spaniol Gaspar de Carvajal, care a remarcat drumurile late din satele care împrejmuiesc fluviul până în interiorul arealului. În secolul al XVIII-lea, o populație vastă care locuia în zonă a fost descrisă de către colonelul Antonio Pires de Campos, acesta remarcând sate conectate prin drumuri late, drepte și mereu curate”, mai arată studiul.

Totuși, sunt cunoscute puține detalii despre cultura practicată de oamenii care locuiau cândva în acesta sate circulare cu movile. Însă studiile preliminare sugerează că ceramica acestor culturi era mai "crudă" decât cele ale culturii care le-a precedat, cunoscută ca geoglife (create de populația Nazca, ce a trăit în această regiune între anii 400 î.e.n. și 950 e.n), care a fost incluse în patrimoniul UNESCO.

În prezent, pădurea amazoniană, cel mai mare şi mai divers ecosistem de pe Pământ, este în pericol din cauza defrişărilor. Statisticile arată că aproximativ 20% din suprafaţa acetor păduri a fost tăiată pentru a oferi spaţiu şi materie primă activităţilor umane din 1970. America Centrală și de Sud, unde se află aproximativ 40% dintre speciile și plantele din lume, se confruntă cu o criză ecologică majoră din cauza defrișărilor accelerate. Ultimii doi ani au marcat apogeul acestei crize ecologice de proporții, care a angrenat intervenția internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Live Science