De ce nu găsești ciuperci de pădure în magazinele din România

De ce nu găsești ciuperci de pădure în magazinele din RomâniaCiuperci murate. Sursa: dreamstime.com

În magazinele din România ajung foarte puține ciuperci de pădure, la prețuri foarte mari. De exemplu, un kilogram de hribi poate ajunge și la 80 de lei.

Mulți români culeg ciuperci din pădure și le vând în piețe sau chiar la marginea drumului. Romsilva administrează aproape jumătate dintre pădurile statului, însă nu se ocupă de recoltarea ciupercilor în mod direct, ci acordă prin contract acest drept unor firme private.

În schimb, în România crește consumul ciupercilor de cultură, cum ar fi pleurotus, champignon și multe altele.

Acestea sunt mult mai ieftine decât ciupercile de pădure, chiar și de cinci ori, dar sunt aduse preponderent din import. Prețurile la ciupercile de pădure sunt destul de mari. De exemplu, un Kilogram de hribi poate ajunge și la 80 de lei kilogramul.  

Nu mai sunt cultivatori de ciuperci

În ultima vreme românii au început să mănânce ciuperci din ce în ce mai mult. Cu toate acestea producția autohtonă de ciuperci scade an de an. Din cei peste 100 de cultivatori au mai rămas foarte puțini. Cererea din ce în ce mai mare este acoperită de ciupercile aduse din străinătate. 

Champignon face parte dintre ciupercile pe care românii le mănâncă cel mai mult, însă, jumătate din cantitatea necesară acoperirii consumului provine din import. Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut a fost importată o cantitate de 5.300 de tone din acest sortiment.

Investitorii se plâng de lipsa finanțărilor

Asociația Cultivatorilor de Ciuperci din România atrage atenția asupra faptului că investitorii se feresc de aceste sector din cauza lipsei finanțărilor. Ciupercile precum șampinionul sau pleurotus au nevoie de un compost special, nu pe pământ. Specialiștii spun că fără sprijin financiar cultivatorii ar ieși în pierdere.

Hribii, gălbiorii și trufele merg la export

Pe de altă parte, ciupercile precum hribii gălbiorii sau trufele sunt trimise la export. Romsilva de exemplu, administrează aproape jumătate din pădurile statului, însă nu se ocupă de recoltare în mod direct, ci acordă prin contract acest dreptul unor firme private. În ultimii trei ani statul a încheiat contracte pentru recoltarea a doar 370 de tone de ciuperci,  în condițiile în care cantitățile care cresc în pădure sunt mult mai mari.

Mulți culeg ciupercile din pădure și le vând la negru în piețe sau chiar și la marginea drumului, atrag atenția reprezentanți din această industrie. Ca atare, aceste ciuperci nu ajung în magazine, iar cei care vor astfel de ciuperci fie și le culeg singuri, fie le cumpără de la vânzătorii ambulanți. 

Ne puteți urmări și pe Google News