Ciudat! De nicăieri, ceva tulbură câmpul magnetic al Pământului
- Antonia Hendrik
- 27 iunie 2020, 16:30
Specialiștii în fizica spațială numesc acest fenomen „pulsiune continuă” sau „PC” pe scurt. Vântul solar poate avea un efect similar asupra câmpurilor magnetice. Undele PC sunt în esență bătăi care se propagă de-a lungul laturilor magnetosferei Pământului, stimulate de vânturile solare. În timpul fazelor mai active ale ciclului solar, aceste bătăi se pierd cu ușurință în zgomotul activității geomagnetice turbulente. Dar în timpul calmului extrem al minimului solar, astfel de valuri pot fi „auzite” ca un obiect care cade într-un loc extrem de liniştit.
Câmpul magnetic al Pământului a fost atât de calm pe 23 iunie, încât s-a putut auzi pur şi simplu ondularea în multe zone ale globului. Rețeaua globală de observatoare magnetice a INTERMAGNET a capturat în același timp activități de undă, din Hawaii până în China și Cercul Arctic. Există chiar o suspiciune a acestei activități şi în Antarctica.
Undele PC sunt clasificate în 5 tipuri în funcție de periodicitatea lor. Valul de 10 minute din 23 iunie aparține categoriei Pc5. Undele lente Pc5 au fost legate de pierderea particulelor din centura de radiație Van Allen (Centura de radiații Van Allen este un tor dublu format din particule de energie aflate în jurul Pământului, reținute de către câmpul magnetic al acestuia). Electronii energetici călătoresc pe aceste unde ale atmosferei Pământului, unde se disipează inofensiv. Cu Minimul solar în plină dezvoltare, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a studia aceste valuri, notează spaceweather.