Ciucă, întâlnire cu speakerul Grosu, dar pe filieră de partid. Video

Ciucă, întâlnire cu speakerul Grosu, dar pe filieră de partid. VideoNicolae Ciucă, întâlnire cu liderul PAS/ Sursa foto: captură video privesc.eu

Republica Moldova. Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău în contextul campaniei electorale. Oficialul s-a întâlnit cu omologul său, Igor Grosu, de data aceasta pe filieră de partid. Ciucă a vorbit despre importanța menținerii unei continuități a puterii pe ambele maluri ale Prutului, dar și despre necesitatea penalizării de către electorat a partidelor pro-ruse.

Ciucă, vizită de campanie la Chișinău

În cadrul unui briefing, Igor Grosu a menționat că alegerile prezidențiale din Republica Moldova au arătat cât de mari sunt provocările în regiune.

„Republica Moldova a traversat o perioadă de mari provocări nu doar în aspectul procesului electoral, dar și pentru securitatea statului. Vorbim despre imixtiunea brutală a grupărilor criminale, în spatele cărora stă Federația Rusă”, a menționat Grosu.

De altă parte, Ciucă s-a referit, în context, la importanța anihilării acestor tentative de destabilizare nu numai în Republica Moldova, dar și în România.

„Republica Moldova are nevoie de o Românie stabilă. O Românie care să continue să sprijine întreg acest proces tehnic, pe care l-ați început. Și România are nevoie ca Republica Moldova să-și mențină acest parcurs european. Trebuie să facem tot ce-i posibil ca partidele-portavoce a Moscovei, vorbesc de AUR și de SOS, să nu poată să intre în combinații politice. Ca să nu fie denaturat rezultatul alegerilor și România să fie abătută de la tot ce înseamnă continuarea parcursul de dezvoltare economică”, a spus Ciucă.

Proiectele moldo-române, reziliența întregii regiuni

În cadrul altei vizite la Chișinău, din data de 10 octombrie, Nicolae Ciucă a reiterat importanța proiectelor regionale.

„Acum, mai mult ca oricând, trebuie să lucrăm împreună pentru a consolida rezistența regiunii noastre. Cu toții ne dorim să trăim în pace și în bună înțelegere la noi acasă”, a declarat Ciucă.

La rândul său, speakerul Grosu a remarcat faptul că, în ultima perioadă, pe filiera parlamentară, au fost inițiate proiecte care au contribuit la schimbarea calitativă a vieții moldovenilor.

„În ultimii ani, am reușit să stabilim relații puternice între instituțiile noastre. S-au bazat pe sprijin reciproc, pe zeci de proiecte de dezvoltare care au adus beneficii reale și tangibile pentru toți cetățenii. De pe ambele maluri ale Prutului. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să lucrăm împreună pentru a consolida rezistența regiunii noastre. Cu toții ne dorim să trăim în pace și în bună înțelegere la noi acasă”, a spus Grosu.

Sursa foto: parlament.md

Pe câți votanți pot conta partidele din România

Peste 640 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și-au redobândit identitatea română în ultimii 20 de ani. Datele se cuprind într-un raport al Ministerului Justiției din România.

Raportul Ministerului Justiției a fost publicat pe site-ul Camerei deputaților. Informațiile au fost oferite la solicitarea deputatului Ștefan-Iulian Lorincz.

Conform datelor prezentate, cele mai multe solicitări de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni au fost aprobate în ultimii zece ani. Este vorba despre 580 de mii de basarabeni care au depus dosarele pentru redobândirea cetățeniei.

Pandemia de COVID a îngreunat procedura de depunere a cererilor. Astfel, fluxul de cereri s-a diminuat cu aproape 80 la sută, pe fundalul restricțiilor de circulație. Pauza tehnică a permis procesare unor dosare mai vechi. Au fost acordate peste 66 de mii de cetățenii române, care urmau să fie aprobate până în anul 2020.