Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu, desființează Prima Casă, Câciu prevestește dezastrul financiar pentru tineri
Cîțu, desființează Prima Casă, Câciu prevestește dezastrul financiar pentru tineri

Cîțu, desființează Prima Casă, Câciu prevestește dezastrul financiar pentru tineri

Desființarea programului Prima Casă, prin care tinerii aveau acces la credite imobiliare cu dobândă subvenționată de stat pentru achiziția de locuințe se va reflecta în mod negativ asupra posibililor beneficiari.

Adrian Câciu, fost secretar de stat în Cabinetul Dăncilă, spune că un tânăr care va apela la credite bancare pentru a-și achiziționa o casă va avea costuri mai mari.

Adrian Câciu susține că desființarea programului imobiliar Prima Casă va afecta în mod negativ finanțele tinerilor care doresc să-și achiziționeze o locuință.

„În afara faptului ca vor trebui sa găsească banii pentru un avans mai mare, avans care va fi de minim 15% din valoarea imobilului pentru care se ia credit, tinerii (familiile tinere) vor trebui sa plătească o dobândă mai mare, deoarece nu li se mai aplică marja fixa de 2%, valabila prin Program. În decurs de 30 de ani de zile, aceștia vor plăti cu 107.325 lei în plus dacă avem în vedere un imobil care valorează 60.000 de euro și un credit care are o dobânda de 5,61 (IRCC +3,25% marjă fixă)!”, a arătat Adrian Câciu într-o postare pe Facebook.

Potrivit estimărilor econimistului, în fiecare an, cei ce vor apela la credite bancare vor scoate din buzunar mai mult cu 3.500 de lei, la care se vor adăuga sumele rezultate din variația dobânzilor.

„O creștere a costurilor de creditare pentru tineri este un element inhibitor care va afecta inclusiv piața imobiliară, având în vedere ca anual, numărul mediu de astfel de credite se situează la 30.000. În plus, în loc sa cheltuie banii pentru educația copiilor sau pentru a avea o viata decentă, tinerii vor trebui sa dea aceste sume băncilor”, și-a încheiat Câciu expunerea în favoarea programului „Prima Casă”.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că subordonații săi din Ministerul Finanțelor Publice analizează posibilitatea desființării Programului „Prima Casă” în structura actuală. În opinia sa, programul nu s-ar mai justifica deoarece ecoomia nu mai este în criză.