Citește cu atenție Legea Pensiilor. S-ar putea să omiți un detaliu ascuns, dar foarte important

Citește cu atenție Legea Pensiilor. S-ar putea să omiți un detaliu ascuns, dar foarte important Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Guvernul României a adoptat noua Lege a Pensiilor. Dar guvernul, care încearcă să reducă deficitul, are provocări de înfruntat pentru a face rost de bani. Un detaliu a ieșit la iveală și toți angajații din România ar putea fi afectați.

Un articol din Legea Pensiilor ar putea afecta toți angajații salariați din România.  Dacă cheltuielile cu pensiile publice sunt depășite, guvernul va crește contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru fiecare angajat.

Pentru a crește pensiile de două ori în anul următor, guvernul estimează că pensiile vor necesita 146 miliarde de lei din bugetul pe 2024.

Asta ar însemna că sunt necesari încă 25 miliarde de lei în plus față de 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crește contribuția la pensiile private

De la 1 ianuarie va crește contribuția la pensiile private cu 4,75%. Suma virată lunar în Bugetul pensiilor de Stat va fi de 20% din salariul brut.

Angajații români achită deja o contribuție de asigurări sociale de 25% din salariile lor (brut). 3,75% din suma plătită se duce la Pilonul II.

Marcel Ciolacu, premierul social-democrat al României, susține că „acest articol este doar o pârghie pe care fiecare stat membru din Uniunea Europeană îl adoptă”.

Pilonul II de Pensii Private.

sursă foto: Arhiva EvZ

Nu vor fi taxe suplimentare

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, ne asigură că nu vom plăti taxe suplimentare. Însă guvernul trebuie să realizeze reforme pentru a colecta mai eficient banii cu scopul de a combate evaziunea fiscală.

Totodată, va fi instalat un program informatic în toate calculatoarele din casele județene de pensii care va fi funcțional de la 1 septembrie 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, spune că „timpul este foarte scurt”, dar că se caută soluți..

Articolul care a arătat că românii ar putea plăti mai mult la CAS a fost descoperit de jurnaliștii de la Observator, emisiunea de știri a postului de televiziune Antena 1, potrivit Antena 3. 

Legea Pensiilor vine cu promisiuni 

În locul pensiei anticipate fără penalizată va rămâne doar cea anticipată cu penalizări.

Viitoarea pensie anticipată se va cuveni, „cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la cinci ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (poate fi descărcată de la finalul articolului – n. red.), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5”, potrivit modificările aduse de Legea pensiilor.

Cuantumul pensiei anticipate va fi determinat prin reducerea pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.