Cipru, zguduit de un seism de 6.6 grade. Și în România a avut loc un cutremur într-o zonă atipică
- Mihnea Talau
- 11 ianuarie 2022, 08:36
Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter s-a produs marţi dimineața în Marea Mediterană, în largul coastei de vest a Ciprului. Și în România în noaptea de luni spre marți a avut loc un seism într-o zonă atipică.
Institutul de seismologie al SUA a informat că seismul a avut loc la ora 01:07 GMT, la o adâncime de 19,6 km, la 48 km de oraşul Polis.
Potrivit unei evaluări preliminare a acestui institut, probabilitatea ca acest cutremur să provoace victime sau pagube este scăzută.
Cipru este situat într-o zonă cu activitate seismică intensă, în apropierea liniei de întâlnire între placa tectonică eurasiatică şi cea africană.
Pe 9 octombrie 1996, un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a ucis două persoane şi a deteriorat zeci de clădiri din oraşele de coastă Paphos şi Limassol.
Pe 10 septembrie 1953, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a ucis 40 de persoane şi a distrus sute de case, în special în regiunea Paphos.
Cutremur atipic în România
Un cutremur cu magnitudinea ml 3,4 s-a produs în noaptea de luni spre marți în Galați.
Seismul a avut loc la ora 23.18 în Moldova, Galați, la adâncimea de 13 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 23 km V de Galați, 27 km NV de Brăila, 140 km SE de Bacău, 147 km NE de Ploiești, 157 km NV de Constanța, 169 km E de Brașov, 172 km NE de București, 191 km S de Iași, 192 km SV de Chișinău și 211 km SV de Tiraspol.
Amintim că în luna decembrie 2021, în România au avut loc 26 de fenomene seismologice, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter.
Specialiștii avertizează cu privire la un posibil cutremur important, având în vedere desele seisme care au avut loc în ultimele luni în România.
„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de altă parte, ca om de știință tu trebuie să fii foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.