Secretarul General al ONU Antonio Guterres ONU a anunțat eșecul discuțiilor pentru reunificarea Ciprului
- Radu Plugaru
- 7 iulie 2017, 19:35
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a anunțat încetarea discuțiilor pentru reunificarea insulei Cipru, marcând finalul dramatic al celor peste doi ani de negocieri.
„Îmi pare foarte rău să vă spun că, în ciuda implicării și a angajamentului foarte puternic al tuturor delegațiilor ... conferința privind insula Cipru s-a încheiat fără a se putea ajunge la un acord“, a declarat Guterres în cadrul unei conferințe de presă, după o ultimă sesiune foarte agitată
Discuțiile s-au oprit brusc pe fondul furiei și a învinuirilor ce s-au făcut auzite în primele ore ale zilei de vineri, marcând sfârșitul unui proces văzut ca fiind cel mai promițător, după zeci de ani, pentru încheierea conflictului care a izbucnit când insula a fost împărțită în două de populațiile de origine turcă, respectiv greacă, în 1974.
Guterres a venit joi, pentru a-i îndemna pe Președintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, și pe liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, să semneze un acord de reunificare a insulei din nordul mării Mediterane. De asemenea, vicepreședintele american, Mike Pence, i-a sunat pentru a le spune să „profite de această oportunitate istorică“.
Eforturile diplomatice de reunificare a Ciprului au eșuat după ce insula a fost ruptă în două de invazia armatei turce, în 1974. Acțiunea a fost declanșată după încercarea de lovitură de stat orchestrată de ciprioții greci, care doresc unirea insulei cu Grecia.
Detaliile de securitate cu privire la un posibil Cipru federal sunt vitale pentru semnarea unui acord de reunificare.
Problema se referă la cei peste 35.000 de soldați staționați de Turcia în regiunea separatistă din nordul insulei, începând cu anul 1974, când zona a fost invadată ca urmare a loviturii de stat orchestrate de susținătorii unirii Ciprului cu Grecia.
Ciprioții greci, din zona de sud a insulei, recunoscută pe plan internațional, percep soldații turci ca pe o amenințare și vor ca aceștia să plece. Minoritatea ciprioților turci vor ca aceștia să rămână pentru a-i proteja.
Săptămâna de discuții desfășurată în Alpii Elvețieni, despre care reprezentanții Națiunilor Unite au afirmat că este „cea mai mare șansă“ de a se ajunge la un acord, s-a încheiat fără ca părțile să poată depăși obstacolele cele mai grele.
Diplomații au declarat că Turcia a lăsat impresia că face puține concesii ciprioților greci, care doresc retragerea completă a trupelor turce de pe insulă, deși ciprioții greci și-au arătat disponibilitatea de a face concesii cu privire la cererile ciprioților turci, și anume implementarea unei președinții prin rotație, aceasta fiind cealaltă problemă de bază.
În cele din urmă, Guterres a oprit discuțiile la ora 14, după o întâlnire marcată de țipete și momente dramatice, conform unei surse apropiate negocierilor.
„Din păcate, ... nu s-a putut ajunge la un acord, iar conferința a fost închisă, fără posibilitatea de a se ajunge la o soluție pentru această problemă dramatică și de lungă durată“, a spus domnul Guterres.
„Acest lucru nu înseamnă că nu pot apărea alte inițiative pentru rezolvarea chestiunii Ciprului“, a adăugat domnia sa.
Guterres a refuzat să dea detalii despre cauzele încetării discuțiilor, dar a declarat că încă există diferențe mari de opinie între cele două delegații, pe o serie de probleme.
Fără o opțiune de rezervă, a fost neclar dacă procesul de pace ar putea continua, inclusiv dacă se mai poate vorbi de un proces de pace. Încercările de reunificare s-au făcut întotdeauna sub umbrela Națiunilor Unite, care are pe insulă una dintre cele mai longevive forțe de menținere a păcii.