Cioacă rămâne în închisoare: Un deținut model, care nu și-a recunoscut fapta

Cioacă rămâne în închisoare: Un deținut model, care nu și-a recunoscut fapta Cristian Cioacă, obligat să plătească daune/ Sursa Foto: Arhiva EVZ

Judecătoria Pitești și-a motivat refuzul de a-l elibera pe fostul polițist Cristian Cioacă din închisoare. Acesta este acuzat că și-a ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu.

Cioacă a fost condamnat în 2014 la 15 ani și opt luni de închisoare, cu executare. Judecătorii l-au găsit vinovat pentru că și-a ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu, după care a tranșat-o. Cadavrul acesteia nu a fost descoperit niciodată.

Mai trebuie spus că pentru această faptă, Cioacă a fost arestat în decembrie 2012, iar de atunci și până în prezent este tot încarcerat.

În baza Legii de executare a pedepselor, fostul polițist poate fi liberat condiționat din penitenciar. El a cerut acest lucru, dar Judecătoria Pitești i-a respins solicitarea pe motiv că nu a dat suficiente dovezi de îndreptare, cu toate că Cioacă nu are nicio sancțiune primită în ceu aproape 12 ani de când este închis.

Ne puteți urmări și pe Google News

În motivarea Judecătoriei Pitești se mai arată că Cioacă a executat deja un total de 4.890 de zile, dintr-un total de 5.715 zile, cât este pedeapsa finală.

Defalcat, fostul polițist a executat 449 de zile de arest preventiv, alte 480 de zile i se recunosc din pedeapsă ca măsură compensatorie pentru condițiiile necorespunzătoare, și alte 712 zile care i se deduc din pedeapsă ca urmare a muncii prestate.

Nu este eligibil pentru eliberare

Deși oficial mai are de executat peste doi ani de zile din pedeapsa primită, Cioacă are dreptul și acum să fie eliberat deoarece a îndeplinit fracția de pedeapsă de 3/4 din total.

Cu toate astea, judecătorul de la Pitești a considerat că fostul polițist nu a dat suficiente dovezi de îndreptare.

„Față de aceste aspecte instanţa constată că persoanei condamnate nu i se poate reproşa conduita de ansamblu adoptată în timpul executării pedepsei, identificându-se o evoluţie pozitivă în plan educativ şi psiho-comportamental. Sub aspectul oportunităţii însă instanţa apreciază că nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, respectiv aceea de a da dovezi temeinice de îndreptare. Progresele condamnatului sunt evidente doar în raport cu conduita acestuia vizavi de normele instituţionale obiective, ce vizează funcţia coercitivă de execuţie a pedepsei. Sub aspect subiectiv însă, în raport cu funcţia educativă şi preventivă a pedepsei, ..., circumstanţele personale ale condamnatului nu sunt de natură a convinge instanța că acesta nu va mai comite infracţiuni, iar liberarea sa anticipată nu prezintă nici un pericol pentru colectivitate”, se arată în sentință.

Este un deținut model

Pe parcursul celor aproape 12 ani de detenție, Cioacă a fost un deținut care nu a făcut probleme. Dimpotrivă el a participat la cursuri de formare profesionale, fiind evidențiat de conducerea Penitenciarului Găești cu recompense.

Acest lucru este scris chiar în sentința Judecătoriei Pitești. Cu toate astea, magistratul îi reproșează lui Cioacă faptul că nu a recunoscut niciodată că și-a ucis soția.

”Dincolo de recompensele obținute de condamnat, de participarea sa la programele educaționale și sociale organizate în penitenciar și lipsa oricăror sancțiuni disciplinare, în procedura de analiză a unei cereri de liberare condiționată nu pot fi ignorate – atunci când se fac aprecieri asupra existenţei premiselor că persoana condamnată să se fi îndreptat – nici gravitatea infracţiunilor săvârşite, nici intervalul de timp scurs între săvârşirea lor, nici condiţiile în care ele au fost comise, nici poziţia acestuia faţă de faptă şi consecinţele produse”, se mai arată în document.