Geoană lăsa deschisă negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relaţia cu Moscova doar ca să se distanţeze de Băsescu. Influenţa oligarhilor a crescut în perioada suspendării.
Miniştri, prezidenţiabili, politicieni de ran gul al doilea sau oligarhi, toţi fac parte dintr-un puzzle pus pe masă de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesaţi de potenţialul Rusiei în relaţia cu România, mai ales în contextul situaţiei politice ten sionate de la Bucureşti.
O atenţie sporită este acordată în cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relaţie privilegiată cu oameni de afaceri controversaţi. Călin Popescu- Tăriceanu şi Crin Antonescu pe relaţia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoană şi Varujan Vosganian pe relaţia cu Sorin Ovidiu Vîntu.
De la suspendare la prezidenţiale Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, orchestrată în 2007 de PSD şi PNL, sub conducerea lui Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tăriceanu, îi agită şi pe oficialii americani care remarcă o "creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia".
"În timp ce primul-ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreună cu aliaţii din vechea gardă post-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedintelui ultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indică o creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia pe probleme de politică energetică", se arată într-o cablogramă a ambasadorului Stalelor Unite la acea vreme, Nicholas Taubman, publicată de hotnews.ro. Oficialul îşi declara îngrijorarea faţă de rolul oligarhilor "ca unealtă a intereselor ruseşti".
Semnalele către Washington se înteţesc, în 2008, fostul ministru al economiei Varujan Vosganian fiind prezentat ca un partizan al relaţiilor cu Rusia. "Vos ganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte cele mai mari preţuri pentru importurile de gaze din Rusia", sunt argumente într-o cablogramă a oficialilor americani, transmisă Washingtonului în 2008.
Un an mai târziu, atenţia se concentrează asupra candidaţilor la prezidenţiale. Într-o cablogramă din 2009, se aprecia că o preluare a preşedinţiei de către Mircea Geoană va fi o provocare pentru politica de securitate energetică europeană şi americană, deoarece el ar încerca cel mai probabil să întrerupă sprijinul acordat de Traian Băsescu proiectului Nabucco în favoarea South Stream, susţinut de Rusia, în care mai mulţi dintre susţinătorii săi oligarhi au interese fie directe, fie indirecte. De asemenea, se precizează că, dacă Băsescu "a făcut o prioritate majoră" din sprijinul pentru noul guvern de la Chişinău, Geoană "pare să considere chestiunea Moldovei deschisă negocierii chiar şi cu Moscova". împotriva lui Traian Băsescu. În ceea ce-l priveşte pe Crin Antonescu, strategia sa de apropiere de Rusia este identificată de oficialii americani a fi, de fapt, una anti-Băsescu. "Poziţiile exprimate în cadrul platformei pre zidenţiale, care sugerează o uşoară înclinare a politicii externe de la Statele Unite către Rusia, par să fie lipsite de substanţă şi menite să distingă partidul de poziţiile lui Băsescu, percepute ca proamericane", se arată într-o cablogramă WikiLeaks, datată 2009.
"BÂRFA" DE LA AMBASADĂ
Politica proştilor, lacomilor şi leneşilor
Ce nu-şi spuneau în faţă la partid, "turnau" în birourile oficialilor Amabasadei SUA. Mai mulţi politicieni români apar în cablogramele WikiLeaks plângându-se de "viciile" colegilor de partid. Unii dintre ei îşi "bârfesc" şi rivalii.
Deputatul social-democrat Georgian Pop, de exemplu, le povestea americanilor, după alegerile parlamentare din 2008, atmosfera de "busculadă" din PSD, care la acea vreme se pregătea să formeze guvernul alături de PDL. "Multe persoane «proaste şi lacome» din partid sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale", ar fi spus Pop, după cum se arată în documentul citat de Hotnews.ro. Tot el făcea referire şi la cei care aveau să devină colegii de guvernare ai PSD-iştilor. "Pop a adăugat că mulţi lideri cu influenţă din PDL, cum ar fi fostul ministru de interne Vasile Blaga, concubina prezidenţială Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adrian Videanu şi vicepreşedintele PDL Negoiţă aveau cazuri de corupţie de ascuns", după cum specifică aceeaşi sursă.
Şi Victor Ponta s-a spovedit americanilor. Se întâmpla pe 22 iunie 2007, potrivit documentelor WikiLeaks publicate de Hotenews. ro, când l-a "pârât" pe Viorel Hrebenciuc că ar fi "lucrat în spatele scenei să descurajeze aplicarea legii uninominalului".
La rândul său, Vasile Blaga le dezvăluia oficialilor americani la Bucureşti cum strategia Elenei Băsescu de a candida independent la europarlamentarele din 2009 a fost o mişcare riscantă pentru partid. "Era greu de controlat cu precizie câte voturi vor ajunge la ea sau câte va lua ea de la PD", se arată în cablograma Wiki- Leaks, publicată de Hotnews.ro. Blaga s-ar fi referit în aceeaşi discuţie şi la doi lideri PNL: "Ludovic Orban e bun de arestat, iar Crin Antonescu este leneş şi lucrează doar două ore pe zi, iar asta numai dacă are chef", se arată în documentul citat.
"Multe persoane proaste şi lacome din partid sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale.", GEORGIAN POP, potrivit cablogramelor WikiLeaks