Cine îi mai îngroapă pe morţii abandonaţi la morgă

Cine îi mai îngroapă pe morţii abandonaţi la morgă

PROBLEME. Peste 40 de trupuri neînsufleţite zac în frigiderele Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" din Capitală. Angajaţii nu mai ştiu cum şi pe unde să înghesuie cadavrele Morţii nimănui sunt, în marea lor majoritate, persoane în vârstă.

Multe cadavre aflate acum la morga Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) sunt neidentificate. Morţii au fost abandonaţi de rude pe motiv că nu au bani să îi îngroape. O parte sunt şi cei despre a căror dispariţie nu ştiu rudele sau cunoştinţele. La cel mult 30 de zile după deces, pe toţi aceştia trebuia să îi înmormânteze primăriile pe raza cărora au fost găsiţi. Însă nimeni nu se înghesuie să îi bage în groapă. Cadavrele stau în sertare frigorifice de cinci luni de zile, iar angajaţii INML nu mai ştiu cum şi pe unde să îi înghesuie.

Drame neştiute

Reprezentanţii INML care se confruntă cu această situaţie au povestit pentru "Evenimentul zilei" că, pe lângă oamenii străzii care mor prin canale, ghene sau case părăsite, au întâlnit şi cazuri strigătoare la cer. Spre exemplu, un bătrân de vreo 70 de ani, care a murit în urmă cu câteva luni în faţa unei case de la marginea Capitalei. "Omul era din Iaşi şi a fost dat afară de cei cărora le-a dat casa sperând că îl vor îngriji până la bătrâneţe. Nu se ştie cum a ajuns în Bucureşti, în urmă cu şapte ani. De atunci, a cerşit în faţa mânăstirii Cernica", povesteşte unul dintre angajaţii de la morgă.

Ne puteți urmări și pe Google News

A întreţinut o familie de romi din cerşit Pentru că nu avea unde să stea, o familie de romi l-a lăsat să locuiască la ei în casă, în schimbul beneficiilor din cerşit. "Din banii ăia au crescut şapte copii, câţi avea familia aceea", a adăugat angajatul. Sfârşitul vieţii l-a găsit chiar în faţa casei celor cărora le dădea toată "agoniseala" adunată în faţa mânăstirii. Cei din casă l-au lăsat acolo şi au chemat autorităţile.

Echipajul medico-legal a fost nevoit să îl ridice şi să îl adauge pe lista celor fără aparţinător, aşa cum sunt numiţi "morţii nimănui". "I-am întrebat de ce nu dau şi ei bani pentru un sicriu măcar. Nici nu au vrut să audă", a mai povestit omul. Toţi morţii fără aparţinător, identificaţi sau nu, sunt îngropaţi în Cimitirul Străuleşti II, numit şi "Cimitirul Săracilor". "Legal, ar trebui să îi ţinem 30 de zile pentru că, în acest timp, este posibil să fie căutaţi sau identificaţi de rude. Acum, însă, sunt cadavre de patru- cinci luni de zile", explică doctorul Cristian Curcă, directorul medical al INML.

Şi-au găsit ruda după zece ani în cimitirul săracilor

Oficialul institutului a spus că au fost cazuri în care oamenii şi-au descoperit rudele şi după zece ani. "Legea nu ne permite să îi incinerăm, aşa că aceşti oameni sunt înmormântaţi la Străuleşti. Există o evidenţă cu locurile de veci şi numele persoanelor înhumate acolo. Îmi aduc aminte de un caz în care nişte oameni au descoperit după zece ani că ruda lor este îngropată acolo. I-au luat osemintele şi le-au depus în cripta familiei", a relatat medicul.

Frigiderele nu mai fac faţă

Cât priveşte situaţia morţilor nimănui, doctorul Curcă a precizat că numai unele dintre primăriile de sector îi înmormântau pe cei decedaţi "Sunt unele primării de sector, cum este Primăria Sectorului 2, de exemplu, care trimitea tot timpul firma angajată de ei să preia aceşti morţi. Nu toate însă făceau acest lucru", a explicat directorul medical al INML.

Situaţia s-a agravat după ce, în urmă cu două zile, un frigider s-a defectat iar unele cadavre au intrat în putrefacţie. "În condiţiile în care trupurile sunt înghesuite, refrigerarea nu se mai face la parametrii normali şi nici frigiderul nu mai face faţă", a explicat un alt angajat al morgii. În cadrul institutului sunt cinci frigidere destinate cadavrelor. Jumătate sunt pline cu decedaţii fără aparţinător. "Am reuşit să reparăm frigiderul defect. Să sperăm că va ţine", a precizat doctorul Curcă.

Sarcina înhumărilor, preluată de Primăria Capitalei

De săptămâna trecută, niciun reprezentant al primăriilor de sector nu mai vine să să ridice morţii pentru că sarcina a fost preluată de Primăria Capitalei. "Mulţi spun că nu au bani pentru înmormântări", a mai precizat medicul. Schimbarea a fost luată în urma unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. "Voi merge la domnul Oprescu să îi explic cum stau lucrurile. Probabil că dumnealui nu ştie, dar această situaţie trebuie rezolvată, pentru că tinde să devină un pericol public, mai ales în condiţiile temperaturilor ridicate de afară", a mai adăugat directorul INML.

Primăriile n-au bani de îngropăciuni

La rândul ei, şefa Direcţiei Sociale din cadrul Primăriei Capitalei, Cosmina Simean, a precizat pentru "Evenimentul Zilei" că primăriile de sector nu au avut bani pentru înmormântarea celor fără căpătâi, iar legislaţia care s-a schimbat anul trecut a dat peste cap întreg procesul de înhumări.

  • "Acum o săptămână am preluat aceste atribuţii pentru că primăriile de sector nu aveau bani, iar Direcţia de Muncă, reorganizată, nu mai avea acest obiect de activitate", a explicat Simean.

TOPUL INDIFERENŢILOR

Sectorul lui Vanghelie, campion la abandon

Sunt mai multe primării de sector care n-au ridicat de multă vreme oamenii morţi pe teritoriul lor. Vanghelie este "campion" la acest capitol, au precizat surse din INML. De altfel, acest fapt este confirmat şi de Cosmina Simean. Ea a declarat că în sectorul 5 al Capitalei au fost probleme pentru că nu erau bani pentru înmormântarea acestor oameni, iar la Spitalul "Victor Babeş" s-a umplut morga. "Până acum, de înmormântare se ocupa SC Prestări Servicii S.A.

Într-o săptămână vom face licitaţie şi vom angaja o firmă, vom căuta în sertarele IML să vedem ce morţi sunt şi îi vom îngropa. Costul mediu de înmormântare este de 600 de lei", a mai spus directoarea. Oficialii municipalităţii au precizat că în perioada octombrie-februarie mor lunar aproximativ 30 de persoane fără adăpost, iar în perioada martie- septembrie se înregistrează cinci-şase decese pe lună. ”Legal, ar trebui să îi ţinem 30 de zile, poate sunt căutaţi de rude. Acum însă avem cadavre de patru-cinci luni de zile.“  CRISTIAN CURCĂ director medical INML