Evenimentul Zilei > Social > Cine este Porfirije, noul Patriarh al Serbiei? Mitropolitul de Zagreb, un star al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Cine este Porfirije, noul Patriarh al Serbiei? Mitropolitul de Zagreb, un star al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Cine este Porfirije, noul Patriarh al Serbiei? Mitropolitul de Zagreb, un star al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Mitropolitul Porfirije de Zagreb şi Ljubljana a fost ales cel de-al 46-lea Patriarh al Serbiei. Înaltul prelatul este considerat un reformator al bisericii sârbe.

Cine este Porfirije, noul Patriarh al Serbiei? Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe mitropolitul Porfirije de Zagreb şi Ljubljana ca arhiepiscop de Pec, mitropolit de Belgrad-Karlovac şi patriarh. Acesta a devenit cel de-al 46-lea Patriarh al Serbiei. Anunțul Bisericii Ortodoze Sârbe a urmat întrunirii Sfântului Sinod de la Catedrala Memorială a Sfântului Sava din Belgrad, de joi.

Porfirije s-a născut la 22 iulie 1961, în Becej, nordul Serbiei. A absolvit clasele primare la Curug şi Novi Sad. A fost hirotonit monah, apoi ieromonah, la Mănăstirea Decani în 1985, relatează Agerpres.

A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad în 1986. Episcopul de atunci al Eparhiei Raska-Prizren, viitorul patriarh sârb Pavle (1990-2009), l-a hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Sfânta Treime din Musutişti, Kosovo şi Mectochia. A urmat studii postuniversitare la Atena din 1986 până în 1990. În acel an, la binecuvântarea episcopului Irineu de Backa, s-a alăturat Mănăstirii Sfinţilor Arhangheli din Kovilj, lângă Novi Sad, unde a fost hirotonit ieromonah şi a devenit stareţ al acesteia.

Porfirije a sprijinit foarte mult dependenţii de droguri

Mulţi călugări tineri l-au urmat cu încredere. În acei ani, Mănăstirea Kovilj a devenit un centru spiritual pentru mulţi tineri: intelectuali, artişti, actori populari şi muzicieni rock, în special din Novi Sad şi Belgrad. De atunci, stareţul Porfirije s-a ocupat în special de dependenţii de droguri. În acest scop, în 2005 a format o comunitate terapeutică, care este recunoscută ca fiind cel mai de succes proiect pentru terapia dependenţei de droguri, potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe (http://www.spc.rs).

La 14 mai 1999, arhimandritul Porfirije a fost ales episcop de Jegar, vicar al Episcopului de Backa. Şi-a susţinut teza de doctorat, „Possibility of knowability of God in St. Paul’s understanding according to the interpretation of Saint John Chrysostom”, la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, în 2004.

A devenit lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Departamentul de Psihologie Pastorală, succedând psihiatrului academician dr. Vladeta Jerotic.

A instituit clerul militar în rândul Forțelor Armate Sârbe

A fost ales ca reprezentant al tuturor bisericilor şi comunităţilor religioase, pentru a fi membru al Consiliului Agenţiei de Radiodifuziune. În 2008 a fost ales preşedinte al acestei instituţii. Sfântul Sinod i-a încredinţat în 2010 instituirea clerului militar în rândul Forţele Armate Sârbe. Episcopul Porfirije a publicat în reviste atât în Serbia, cât şi în străinătate.

A fost înscăunat pe scaunul Mitropoliei Zagrebului şi Ljubljanei la 13 iulie 2014, în Biserica Catedralei Schimbării la Faţă a Domnului din Zagreb. Liturghia solemnă a fost slujită de patriarhul sârb Irineu, decedat în 2020 din cauza COVID-19.

Sursă foto: Wikipedia