POLITIKA: Mike Pompeo a transmis guvernului muntenegrean să deschidă dialogul cu Biserica Ortodoxă Sârbă în legătură cu noua lege a cultelor

POLITIKA: Mike Pompeo a transmis guvernului muntenegrean să deschidă dialogul cu Biserica Ortodoxă Sârbă în legătură cu noua lege a cultelor

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, subliniază că el și președintele Trump sunt ferm convinși  că orice cetățean, din orice colț al lumii, are dreptul să își practice credința în mod pașnic și deschis.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo,  a transmis guvernului de la Pogorica să deschidă dialogul cu Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru în legătură cu noua lege a cultelor și aplicarea ei și și-a exprimat îngrijorarea ca urmare a „tensiunilor continue și a cazurilor izolate de violență”, a anunțat Mitropolia ortodoxă a Muntenegrului (Crnogorsko-Primorska).

/N. trad. – este vorba de noua lege a cultelor, care reglementează, printre altele, preluarea bisericilor ortodoxe de pe teritoriul Muntenegrean care, din punct de vedere canonic, aparțin Bisericii Ortodoxe Sârbe./

Ne puteți urmări și pe Google News

„Încurajăm guvernul Muntenegrului să poarte un dialog deschis și transparent cu Biserica Ortodoxă Sârbă în legătură cu noua lege a cultelor. Orice tensiune trebuie să fie analizată în profunzime, ținându-se cont de solicitările de retrocedare a proprietății și de legislația muntenegreană, precum și de Convenția Europeană privind drepturile omului”, a transmis secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în răspunsul adresat arhiepiscopului Elpidofor, președintele Adunării episcopiilor canonice ortodoxe, având sediul la New York.

Ca urmare a unei scrisori trimisă anterior de episcopul Elpidofor, Pompeo subliniază că subliniază că el și președintele Trump sunt ferm convinși  că orice cetățean, din orice colț al lumii, are dreptul să își practice credința în mod pașnic și deschis – se arată în comunicatul publicat pe site-ul Mitropoliei Muntenegrului.

Pompeo a mai subliniat că Departamentul de Stat urmărește evoluția situației ca urmare a adoptării noii legi a cultelor și că înțelege că „unele grupări religioase și-au exprimat îngrijorarea ca urmare a prevederilor legii în legătură cu proprietatea asupra clădirilor și cu demersurile legale prin care se poate stabili proprietatea asupra clădirilor”.

„Deși guvernul consideră că a inclus în lege toate recomandările Comisiei de la Veneția, oponenții susțin că guvernul muntenegrean nu a recurs la consultări de detaliu cu organizațiile religioase și cu opinia publică din țară, așa cum propusese Comisia. Deși protestele din Muntenegru au fost în mare parte pașnice, suntem îngrijorați ca urmare a tensiunilor constante și a recentelor cazuri de violență, fie ele și izolate”, a scris Pompeo, se arată în comunicatul Mitropoliei, preluat de Tanjug.

Sursa