Cine este noul membru de onoare al Academiei Române din Republica Moldova

Cine este noul membru de onoare al Academiei Române din Republica MoldovaSursa foto: Facebook

Noul membru de onoare al Academiei Române din Republica Moldova a fost ales cunoscutul arheolog și istoric medievist Gheorghe Postică, profesor universitar, doctorul habilitat în istorie, laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „A. D. Xenopol” al Academiei Române.

Cercetătorul științific și muzeograful de peste Prut s-a născut în satul Mereni, raionul Anenii-Noi, în anul 1954.  În 1976, Gheorghe Postică a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. A urmat studii postuniversitare (doctorale), la Catedra de Arheologie a Universității de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova (1979-1983) și postdoctorale, la Universitatea de Stat din Moldova (2005-2006).

Istoricul Gheorghe Postică / Sursa foto: Facebook

Important arheolog și istoric medievist din Republica Moldova

În 1988, Gheorghe Postică și-a susținut teza de doctor în istorie, la Moscova, cu tema „Ceramica medievală timpurie din Moldova Centrală de la sfârșitul mileniului I - începutul mileniului II al erei noastre, ca sursă istorică” și în  2007 – teza de doctor habilitat în istorie, cu tema „Civilizația medievală timpurie din spațiul pruto-nistrean (secolele V-VIII)”. În 1992, i-a fost conferit titlul didactic de conferențiar universitar și în 2009 – cel de profesor universitar. A efectuat cercetări arheologice în țară și peste hotare. Este autor a peste 300 de lucrări științifice, metodice și publicistice.

Gheorghe Postică este membru de onoare al Institutului de Arheologice al Academiei Române, Filiala Iași (2010), doctor honoris causa al Universității Pedagogice „Ion Creangă” (2014). A fost viceministru al culturii, în Republica Moldova, în anii 2009-2017.

În calitate de șef de cabinet la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a activat în perioada 2017-2019. Gheorghe Postică a fost vicerector  de studii, în anii 1995-1998 și vicerector pentru știință în perioadele 1998-2004, 2008-2009, la  Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Unul dintre primii autori ai programelor și manualelor de istoria românilor

Noul membru de onoare al Academiei Române a activat în calitate de director al Institutului de Istorie și Științe Politice (2005-2009) și de șef de catedră (2007-2010) în aceeași instituție. Gheorghe Postică a fost șef al șantierului arheologic la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. A coordonat mai multe proiecte științifice (1996-2009). A fost unul dintre primii autori ai programelor și manualelor de istoria românilor și a contribuit la instruirea multor generații de tineri.

A realizat importante cercetări arheologice, precum cele de la Hansca, Măşcăuţi, Vărzăreşti, Giurgiuleşti, Mereni, Mănăstirea Căpriana sau Orheiul Vechi. Gheorghe Postică a reuşit să scoată la iveală un număr considerabil de vestigii, pe baza cărora au putut fi aduse dovezi incontestabile despre continuitatea populaţiei dintre Prut și Nistru, prezenţa şi evoluţia elementelor etnolingvistice romanice, stadiul social-economic, cultural şi de viaţă spirituală din perioada Evului Mediu timpuriu şi dezvoltat. A contribuit astfel la elucidarea unor interesante aspecte din evoluţia procesului de etnogeneză românească în acea parte a spaţiului carpato-dunărean.

Funcții în Guvernul Republicii Moldova, în perioada aflării la putere a Partidului Democrat

În prezent este cercetător științific principal la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și cercetător la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău. Sârguincios în tot ce face, cu un har deosebit al muncii și al lucrului dus până la capăt, de o delicatețe și cumsecădenie deosebită, completează mereu opera sa, care și așa este deosebit de îmbelșugată – astfel este caracterizat Gheorghe Postică, noul membru de onoare al Academiei Române, de colegii săi de la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, conform unui comunicat al acestuia.

A fost distins cu Ordinul de Onoare (2014), medaliile „Meritul Civic” (2004) și „Mihai Eminescu” (2007) ale Republicii Moldova. A fost membru al Partidului Democrat din Republica Moldova și a deținut funcțiile din Guvernul de la Chișinău, în perioada când respectiva formațiune era la putere.