Puţini sunt românii care nu au văzut sau auzit de filmul „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) a lui Cristi Puiu. Un film despre un bătrân purtat prin mai multe spitale. Acum am avut un altul, real, filmat de amatori la spitalul Corabia.
Un film premiat în 2006 atât la Festivalul de la Cannes, Premiul „Un certain regard”, dar şi cu Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Chicago, 2006. În prestigioasa publicaţie „Chicago Tribune”, cronicarul de specialitate scrie: „Filmul este o comedie neagră.” Iar în cronica din „The Guardian”, scrie: „Pare extraordinar să pretinzi că este un film amuzant, dar chiar este”.
Va să zică, pentru lumea civilizată, a plimba un bătrân între spitale, este o glumă. Iar filmul care redă această întâmplare, o comedie.
Nu este vina ei pentru această eroare. Pur şi simplu, în lumea civilizată este de neconceput ca un om care are nevoie de ajutor medical, să fie lăsat de izbelişte.
Din păcate, la noi, în România, ceea ce lumea civilizată a considerat o comedie, se repetă. Se repetă ca o dramă. Ca o bătaie cruntă de joc la adresa cetăţeanului, indiferent de condiţia lui. Se repetă ca o realitate dureroasă, de care ar trebui tuturor să ne fie ruşine.
Un bătrân zăcând, filmat de amatori la spitalul Corabia
Se numeşte Gheorghe Dolea. Are 63 de ani. La fel ca şi „Domnul Lăzărescu”, din film. Este din comuna Celei, din apropiere de Corabia. Este sărac lipit pământului. Locuieşte singur, într-o dărăpănătură de casă.
Vecinii nu ştiu să aibă rude. Oricum, nu-l vizitează nimeni, niciodată. Tot vecinii mai spun despre el că este destul de subţire la minte. Dar altminteri un om care nu supără pe nimeni şi îşi duce în tăcere zilele triste.
Pe data de 10 ianuarie, povestesc vecinii, i s-a făcut rău şi a mers cu salvarea la Spitalul din Corabia. Avea asupra lui un coş din nuiele, o sacoşă şi bastonul în care se sprijinea. Îşi luase câte ceva de schimb de acasă. Crezuse, probabil, că-l internează la spital.
Ajuns la unitatea sanitară, a fost dus la Urgențe, unde a fost consultat, susține managerul spitalului. Apoi pus să stea în sala de aşteptare, fiindcă era cunoscut de personalul medical ca fiind pacient și cu afecțiuni psihice, a mai spus directorul. Nu se știe cum, bătrânul a plecat de acolo și a nimerit pe un hol dintr-o altă secție. I s-a făcut rău şi s-a prăbuşit pe podea. Acolo a zăcut aproape trei ore, fără ca nimeni din personalul spitalului să-l bage în seamă. Un amărât de bătrân, care arăta aproape ca un cerşetor, care sigur nu are de unde da şpagă. Aşa că nu merită atenţie.
Din când în când, plângând, bătrânul neputincios, încerca să se agaţe de un scaun şi să se aşeze pe el. Dar puterile nu-l ajutau. Rămânea în genunchi ca la o rugăciune, apoi se prăbuşea la loc pe podea, alături de sacoşa, bastonul şi coşul de nuiele cu care venise, gândind că va fi internat. Nicio asistentă, nicio infirmieră, niciun medic să se aplece asupra lui.
Cine este bătrânul îngenunchiat din spitalul din Corabia
O doamnă cu suflet mare, venită şi ea la spital, l-a zărit întins pe podea. Şi a încercat să-l ajute. A anunţat şi personalul spitalului.
Într-un târziu a venit o asistentă, care l-a ajutat de l-a rupt: i-a spus, fără măcar să pună mâna pe el ca să-l ajute, să se urce singur pe scaun. Bătrânul nu a putut. A fost ajutat tot de femeia cu suflet mare, care i-a adus şi un scaun cu rotile. Ea a şi filmat totul cu telefonul.
Așa am văzut cu toții un alt film, real, filmat de amatori la spitalul Corabia. Apoi, ca să rămână mărturie că ceea ce s-a petrecut în sala de aşteptare a Spitalului din Corabia nu este comedie neagră, ci realitate cruntă, dureroasă, revoltătoare, femeia a postat totul pe o reţea de socializare, să vadă toată lumea.
Liberalul Rareș Bogdan îi bate obrazul ministrului Vlad Voiculescu
„Ești obligat (n.red- Vlad Voiculescu) să acționezi urgent și sa îl demiți pe managerul spitalului din Corabia, pe Șeful DSP Olt și să faci tot ce se poate pentru a scoate definitiv din sistemul de sănătate așa-zisul “cadru medical” care apare în imagini. Știu că poți să o faci și sper să o faci. Sunt convins de asta, mai ales pentru că, în alte cazuri, fără nicio analiză, au fost schimbați manageri, unii chiar foarte performanți, de unități spitalicești… fiind înlocuiți peste noapte… tot în mandatul tău, dragă Vlad, scrie pe facebook europarlamentarul și primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.
„Imaginile sunt cea mai bună analiză”
Dacă vei face Comitete și Comisii pe cazul “Corabia”, subiectul se va uita și ticăloșii vor scăpa, la fel ca alții. Hai să încercam să nu ne batem joc de încrederea oamenilor care și-au pus speranțele în noi.
Au fost dezamăgiți suficient până acum, inclusiv de oameni din partidele noastre, din păcate, nu cred că este cazul să continuăm și să dovedim că diferența între “vechii” și “noii” este doar de vârstă și de ani petrecuți în troaca politicii dâmbovițene… (Încă) cu încredere că nu chiar toți politicienii sunt la fel, RareșP.S. Imaginile sunt cea mai bună analiză și cea mai buna “Comisie”. Acționează, îi transmite Rareș Bogdan un mesaj ministrului PLUS, Vlad Voiculescu.
Ministrul Vlad Voiculescu ne ia la mişto
Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că scandalul este cât casa, sare şi el astăzi din boscheţi: ”Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului, pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la orele 02.00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății.
Au fost decise următoarele măsuri: 1. Amendă contravențională medicului de gardă în valoare de 6.000 lei în conformitate cu art. 26 litera b, “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”;
2. Amendă contravențională asistentei medicale în valoare de 3.000 lei în conformitate cu art. 32, litera k “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”;
3. Avertisment pentru unitatea sanitară;
4. S-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun;
5. S-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul.”
Comedie neagră
Ăsta, da umor. Asta da, comedie neagră. Va să zică, un om zace pe jos în sala de aşteptare a unui spital fără ca nimeni din personal să-l bage în seamă, iar ministrul Sănătăţii ne spune că a luat măsuri drastice: amenzi şi avertismente.
Cred că ne luaţi la mişto, domnule ministru.
Dacă într-o ţară civilizată, cum ne pretindem că suntem, aceste imagini nu ar fi considerate comedie, pentru că oamenii care trăiesc în ţările civilizate nici măcar nu-şi pot închipui că se întâmplă aşa ceva într-un spital, ci chiar s-ar înţelege că sunt realitatea crudă, ministrul Sănătăţii şi-ar da demisia sau ar fi demis în secunda doi. De asemenea, personalul spitalului ar fi concediat.
Retragerea dreptului de liberă practică pentru medicii din Corabia
De aceea, cerem ferm Colegiului Medicilor să se sesizeze şi să retragă imediat dreptul de liberă practică şi deci şi parafele medicilor din spitalul de la Corabia. Pentru că avem informaţii că nu este primul caz de acest gen.
Când oamenii în halate albe din Spitalul Corabia îşi bat joc de pacienţi. Cu atât mai mult acum, când colegii lor, armata albă, se luptă ca în tranşee cu pandemia, nesimţiţii de la Spitalul Corabia lasă pacienţii să zacă pe jos în camera de aşteptare.
Desigur, ni se va aduce argumentul: de unde alţi medici care să-i înlocuiască? De nicăieri. Desfiinţaţi spitalul pentru că îl plătim cu toţii degeaba. Pacienţii pot să zacă pe jos şi în sala de aşteptare de la gară. Că sunt la fel de bine îngrijiţi.
Nu ne-a plăcut deloc, deloc filmul real, filmat de amatori la spitalul Corabia.