Cine alege cu ce ne vaccinăm: între Pfizer și Moderna

Cine alege cu ce ne vaccinăm: între Pfizer și Moderna

Primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19, produs de compania Moderna, sunt așteptate să ajungă în următoarele zile și în România.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor.

Asemănări și deosebiri între vaccinurile Pfizer și Moderna

Andrei Baciu a explicat care sunt asemănările și deosebirile între cele două tipuri de vaccin care se utilizează la noi în țară.

„Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact acealeași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detalii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerea tipului de vaccin, o problemă strict medicală

Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului:

„Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și soful face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rape, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează”, a spus Andrei Baciu la B1TV.

El a precizat că la nivel global în acest moment există un deficit de vaccin în raport cu nevoia de imunizare a populației.

Este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate

Mai mult, secretarul de stat este de părere că este exclus ca cele două vaccinuri să fie combinate: „Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care ți face o programare se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”.

România primește 3,5 milioane de doze de vaccin de la Moderna

Coordonatorul campaniei de vaccinare națională, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinul produs de Moderna, este aşteptat să ajungă în țara noastră până la jumătatea acestei luni. Numărul total de doze va fi însă mult mai mic decât în cazul vaccinului Pfizer. 4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentuluia aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Cetățenii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.