Editura Evenimentul si Capital

Cînd statul de drept pierde alegerile

Autor: | | 85 Comentarii | 2619 Vizualizari

Pînă de curînd, eram și eu frămîntat de întrebări referitoare la sustenabilitatea embrionului de stat de drept din România. Nu mai sînt. Acum știu că generația mea nu va apuca să vadă stat de drept în această țară. Poate cei de după mine. Statul de drept nu înseamnă, cum cred unii, doar coduri, CSM, anticoupție și pușcării, ci mult mai mult decît asta. Legile și instituțiile specifice statului de drept nu pot funcționa decît într-un context civilizațional anume. România anului 2014 nu este un asemenea context.

Statul de drept, acceptat teoretic de noi toți, este în fapt respins de o vastă majoritate a românilor și pe deplin înțeles doar de foarte puțini. Nici măcar cei care îl proclamă cu aer martiric nu dovedesc că-l înțeleg bine. Afacerile judiciare Dan Voiculescu și Adrian Năstase sînt pilduitoare - ele s-au dovedit a fi mult mai mult decît poate suporta structura profundă a țării. Năstase și Voiculescu sînt, pentru majoritatea românilor, deținuți politici. Și nu e o întîmplare că este exact majoritatea care îl urăște pe Traian Băsescu. Tocmai suprapunerea acestor majorități, adică determinarea judecăților despre justiție de către judecățile despre politică, mă face să spun că nu vom avea stat de drept prea curînd. O spun nu doar în baza unui sondaj despre care cineva din tabăra anti-PSD mi-a vorbit, ci și în baza contactului meu direct cu oamenii. Cunosc foarte multe, uimitor de multe persoane inteligente, instruite și decente cred că Voiculescu și Năstase au fost condamnați din rațiuni politice și nu din rațiuni penale. Am înțeles, astfel, că miza statului de drept în România se mută cu o generație peste cea căreia îi aparțin, fără să existe, însă, nici o certitudine că ea va fi, acolo, cîștigată.

Datul neprielnic

În România, există premise neprielnice statului de drept. Ele sînt solide și au aparență de perenitate, căci vin de demult, de foarte demult. Mai întîi, este o neîncredere funciară în justiție. De secole, românii știu că justiția se cumpără, că e manevrată de puternicii zilei, că legea se tranzacționează. Românii sînt naturalemente înclinați să creadă că un proces penal este o răzbunare sau un aranjament și nu un act de justiție. Experiența lor de secole le spune asta. Să încerci să îi faci să gîndească altfel în cinci sau zece ani e o utopie. Iar dacă încerci să le schimbi această convingere cu argumente de natură politică, este direct o prostie. A doua premisă adversă statului de drept este viziunea să-i spun ”holistă” pe care românii au despre lumea din jurul lor. Pentru români, totul se leagă. Antena 3 îl înjură pe Băsescu – asta se leagă direct cu procesul lui Voiculescu – care se leagă direct cu tăierea salariilor și a pensiilor – care se leagă direct cu hoțiile lui Băsescu (Nana, Mihăileanu, flota etc) – care se leagă direct cu eliminarea lui Năstase – care se leagă direct cu votul de la europarlamentare – care se leagă direct cu americanii – care se leagă direct cu rușii – care se leagă direct cu gazele – care se leagă direct cu băieții deștepți – care se leagă direct cu Băsescu – care se leagă direct cu procesul împotriva lui Voiculescu – care se leagă direct cu Antenele – care se leagă direct cu condamnarea lui Năstase – care se leagă direct cu prezidențialele – care se leagă direct cu Băsescu... Este imposibil să explici unei asemenea minți că un om merge la închisoare pentru că a furat și atît. O asemenea minte nu poate accepta raționamentul scurt și simplu. Nimic din ceea ce vedem nu e adevărat, totul se leagă ocult, totul are alte cauze decît cele anunțate oficial – ba dimpotrivă, anunțul oficial este întotdeauna neadevărat, acoperă ceva. Dacă se anunță oficial și definitiv că cineva merge la închisoare pentru că a furat, noi toți trebuie să înțelegem că merge la închisoare din cine știe ce motive, pentru că în nici un caz nu a furat. Noi nu sîntem proști! Cu această neîncredere funciară în stat, este imposibil să ai încredere în justiție.

Erorile noastre

Curs VALUTAR, 21 mai! Surpriza COLOSALA la casele de schimb! Ce se intampla cu EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI