Cinci trucuri la îndemână în lupta cu sâcâietoarea tuse
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 23 noiembrie 2011, 19:23
În primele zile de la debutul tusei, puteţi încerca să vă trataţi acasă, cu lichide călduţe şi miere, duşuri care ajută la eliminarea secreţiilor nazale şi umificatoare amplasate în camere.
Mai frecventă în sezonul răcelii şi al gripei, tusea poate fi provocată atât de o infecţie respiratorie sau de aerul uscat, cât şi de alte probleme medicale, cum sunt alergiile, astmul sau chiar emfizemul pulmonar.
Pentru că cei mai mulţi dintre noi nu merg la medic decât în situaţia în care tusea persistă, specialiştii ne recomandă câteva remedii pe care le putem aplica acasă în primele zile de la debutul tusei.
Dacă în două sau trei săptămâni nu observaţi o îmbunătăţire, adresaţi-vă medicului.
1. Hidrataţi-vă
O infecţie a tractului respirator superior, de tipul răcelii sau gripei, este însoţită aproape întotdeauna de nas înfundat. Excesul de secreţii nazale se prelinge pe gât iritându-l şi cauzând uneori tuse.
Consumul de lichide ajută la subţierea mucusului, spune Kenneth DeVault, profesor de medicină la Mayo Clinic, Jacksonville (SUA), şi de asemenea ajută la menţinerea membranelor mucoase umede. Acest lucru este benefic pentru organism mai ales în perioadele de iarnă, când aerul este uscat în încăperi, o altă cauză comună a tusei.
2. Încercaţi picăturile
"Picăturile de tuse mentolate amorţesc gâtul, ceea ce va duce la o manifestare descrescătoare a reflexului de tuse", spune Mark Yoder, MD, asitent universitar la Rush University Medical Center.
Ceaiul cald cu miere ajută de asemenea la calmarea senzaţiei de gât iritat, adaugă el.
3. Duşuri fierbinţi şi umidificatoare
Un duş fierbinte va ajuta la eliminarea secreţiilor nazale, calmând astfel tusea. Este bine venit şi în cazul tusei provocată de alergii sau astm. Într-o casă cu aer uscat, secreţiile nazale se pot deshidrata, provocând discomfort.
Umidificarea aerului va inversa procesul, însă pentru ca efectul să fie cel scontat trebuie ca umidificatoarele să fie perfect curate. Dacă nu sunt curăţate, aceste aparate devin rezervoare de ciuperci şi bacterii care contaminează aerul.
4. Fără parfumuri şi ţigări
Parfumurile sau spray-urile parfumate de baie pot părea inofensive, dar pot cauza o iritare cronică a sinusurilor la unele persoane. Asta duce la tuse cronică, determinată de producţia de secreţii nazale în exces. Cel mai puternic iritant este, fără îndoială, fumul. Aproape toţi fumătorii ajung să tuşească după un timp şi persoanele din anturajul unui fumător pot suferi iritaţii ale căilor respiratorii.
"Tusea cronică la fumători, mai ales dacă apare dimineaţa, poate fi semnul unei bronşite însoţite de emfizem pulmonar, al astmului sau chiar al unui cancer pulmonar", avertizează Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.
Fumatul pasiv în primii ani de viaţă sau expunera la fumul de ţigară în timpul vieţii intrauterine cresc expoenenţial riscul de îmbolnăvire cu astm, mai spune medicul.
5. Luaţi decongestionante
Atunci când duşurile fierbinţi, ceaiurile calde şi picăturile de tuse nu vă ajută, puteţi apela la medicamente. Decongestionantele desfundă nasul, dezumflând ţesutul nazal inflamat şi reducând pruducţia de mucus.
De asemenea, medicamentele usucă mucusul din plămâni şi deschid căile respiratorii. Se găsesc sub formă de pilule, picături sau spray-uri nazale.
Folosirea lor în exces poate duce însă la uscarea căilor respiratorii, declanşând astfel o tuse uscată.
În situaţia în care tusea este una severă, care vă trezeşte din somn sau vă provoacă dureri la nivelul pieptului sunt recomandate antitusivele şi/sau expectorantele. Nu le administraţi însă înainte de a cere sfatul medicului.
"Pentru că cei mai mulţi oameni nu pot face diferenţa dintre o tuse umedă şi una uscată, în niciun caz nu trebuie să ia siropuri expectorante sau antibiotice din proprie iniţiativă. Poate fi o tuse cardiacă sau astmatică, iar atunci expectorantele sunt complet inutile", adaugă dr. Magdalena Ciobanu. "Nu luaţi siropuri expectorante sau antibiotice din proprie iniţiativă. Poate fi o tuse cardiacă sau astmatică, iar atunci expectorantele sunt complet inutile." MAGDALENA CIOBANU, medic pneumolog
- Nu trataţi răcelile cu antibiotice!