Duminică, la Iași, de Ziua Internaţională a Victimelor Accidentelor Rutiere, rudele victimelor au comemorat unele dintre cele mai dramatice incidente de acest fel  din judeţ. Iaşiul a fost marcat de două mari tragedii care au avut loc la Scânteia, pe 13 august 2009 şi la Uricani, pe 8 septembrie 2013. În ambele situaţii a fost vorba despre maşini transport persoane lovite de tren la trecerea la nivel cu calea ferată.

Iaşiul este printre primele zece judeţe din ţară ca număr de accidente rutiere grave. Evenimentul de ieri a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa numărului mare de accidente rutiere grave.

„Suntem un oraş mare şi se întâmplă foarte multe accidente. Numărul victimelor a crescut comparativ cu cel de anul anterior şi tocmai de aceea milităm pentru astfel de campanii de sensibilizare şi atenţionare. Scopul nostru este prevenirea accidentelor rutiere, pentru asta milităm în fiecare zi.” , a declarat Oana Baciu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere.

In primele zece luni ale acestui ani la nivelul judeţului Iaşi au fost 670 de accidente rutiere. 199 de persoane au fost rănite, iar 24 şi-au pierdut viaţa. Principalele cauze ale accidentelor rutiere în judeţul Iaşi sunt traversarea neregulamentară – 17%, viteza neadaptată la condiţiile de drum – 13% şi neacordarea de prioritate la pietoni 12%.