Dacă sunteţi în căutarea unui articol motivant despre cum ar trebui să vă părăsiţi actualul job cu un program de la 9 la 5 şi să deveniţi antreprenor, cel mai probabil, veţi fi dezamăgit.
Este adevărat, este minunat să ai propria afacere şi cei care au făcut pasul către antreprenoriat nu ar redeveni niciodată angajaţi. Cu toate acestea, există câteva lucruri mai puţin plăcute pe care trebuie să le aibă în vedere persoanele care doresc să se lanseze în antreprenoriat sau cele care sunt la început de drum.
Site-ul entrepreneur.com a evidenţiat cinci mituri despre ce înseamnă să ai afacerea ta.
1. Vei avea un succes nebun. Şansa ca tu să fii următorul Mark Zuckerberg este extrem de redusă. Foarte puţin sunt cei care ajung să aibă un succes fulminant cu o simplă idee. Dacă eşti de părere că vei sta la o masă şi vei crea următorul Facebook care va ajunge să valoreze miliarde de dolari în 7-10 ani, acest lucru nu se va întâmpla. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să ai visuri măreţe. Doar că există un singur Facebook şi un singur Mark Zuckerberg în întreaga lume.
2. Întreprinzătorii au un program foarte flexibil. Crezi că ei pot să lucreze între trei şi patru ore pe zi şi să aibă o grămadă de timp pentru a se relaxa? Nici pe departe. În general, oamenii de afaceri nu-şi permit luxul de a-şi încheia ziua de muncă la ora 5 după-amiază. Când ai propria ta afacere, trebuie să munceşti multe ore în plus şi să depui mult efort suplimentar pentru ca lucrurile să se mişte în direcţia pe care o doreşti. Dacă nu eşti pregătit să-ţi petreci zile lunci muncind la afacerea ta, probabil că nu eşti încă pregătit să devii antreprenor.
3. Oamenii de afaceri îşi pot lua liber oricând doresc, în definitiv, tu eşti şeful, nu? Mai ştiţi vremurile când pierdeaţi câte o noapte în timpul săptămânii distrându-vă sau vă petreceaţi weekendul cu prietenii? Aşa ceva este puţin probabil să se întâmple în primul an al afacerii, sau chiar în primii doi-trei sau chiar patru ani. Asta nu înseamnă că nu vă veţi lua liber deloc. Majoritatea întreprinzătorilor trăiesc, mănâncă şi respiră afacerea lor şi, dacă îşi petrec prea mult timp în distracţii, sunt scoşi de pe piaţă. Ce este mai important: să vă distraţi cu prietenii sau să faceţi rost de bani pentru a vă putea plăti facturile în lunile următoare?
4. Când lucrezi de acasă ai mai mult timp pentru partener, copil, animalul de casă şi pentru a avea grijă de casă etc. Greşit. Deoarece lucrezi de acasă, este ca şi cum ai trăi într-o stare constantă de lucruri lăsate neterminate. De exemplu, începi să speli vasele şi renunţi pentru că îţi vine o idee genială legată de afacerea ta. Sau în loc de a-ţi duce prietena să luaţi prânzul la un restaurant, treceţi şi luaţi ceva repede de la un fast-food şi încercaţi să ajungeţi acasă cât mai repede pentru a te putea apuca de lucru.
5. Toată lumea îşi doreşte să facă ce faci tu. Asta se întâmplă probabil pentru că majoritatea oamenilor nu-şi iubesc munca. Dacă încep să ţi se plângă că au stat în şedinţe inutile şi au primit telefoane enervante, îi poţi întreba dacă nu cumva preferă să lucreze câte 18 ore pe zi căutând clienţi...
Toţi cei care au făcut marele pas al înfiinţării unei mici afaceri luptă cu drag pentru ea. Ei fac lucrurile care le plac şi asta este suficient pentru ei. Poate că nu vor construi următorul Facebook, dar cel puţin vor rămâne cu satisfacţia că îşi controlează propriul destin şi că rezultatele apar pe msăsură ce muncesc mai mult.
CITIŢI ŞI:
-
DE CE companiile mici sunt mai tari decât cele mari
-
Marile greutăţi ale firmelor mici: lipsa cererii şi birocraţia
-
Cum rezistă IMM-urile în faţa crizei economice
-
Afaceri de liceu: ceaiuri calde şi geci cu rucsac
-
10 lucruri pe care nu le ştiai despre IMM-urile din România