Evenimentul Zilei > Justitie > Cinci arestări, la Constanța, în dosarul “peștelui contaminat”, importat din Europa. Parchetul Curții de Apel contestă decizia. Cere arestarea a 21 de inculpați
Cinci arestări, la Constanța, în dosarul “peștelui contaminat”, importat din Europa. Parchetul Curții de Apel  contestă decizia. Cere arestarea a 21 de inculpați

Cinci arestări, la Constanța, în dosarul “peștelui contaminat”, importat din Europa. Parchetul Curții de Apel contestă decizia. Cere arestarea a 21 de inculpați

O grupare infracțională care se ocupa cu importul ilegal din Europa, achiziția, transportul și comercializarea de pește contaminat, impropriu consumului, a fost destructurată de Poliția Română în cooperare cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia. După ce, seara trecută, 16 membrii ai grupării au fost reținuți, Tribunalul Constanța a decis arestarea preventivă a cinci inculpați, cercetarea sub control judiciar a altor trei, ceilalți opt urmând să fie cercetați în stare de libertate.

În dosarul “peștelui contaminat”, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au pus sub urmărire penală 21 de suspecți. “Au fost reținute 16 persoane, iar propunerea de arestare a fost întocmită pentru 21 de persoane, cinci dintre ei se sustrag urmăririi penale. Ne-au venit documentele de la Eurojust, în urma perchezițiilor efectuate în cele cinci țări europene, care din punct de vedere probator au permis stabilirea întregului lanț. Sunt cetățeni români care braconau acolo și ne aduceau otrava în țară. Pescuitul era absolut interzis datorită poluării grave, a contaminării cu metale grele, cu tot felul de pesticide, în ape din Italia și Spania din care ei scoteau peștele”, a declarat, astăzi, procurorul de caz, Teodor Niță.

Inculpații au fost aduși la instanță în jurul orei 13:00, audierile judecătorului de drepturi și libertăți începând la ora 15:00 până după ora 18:00. La ora 20:30, când a expirat ordonanța de reținere de 24 de ore, inculpații au fost scoși din sala de reținere fiind așteptați în fața Tribunalului de rude și prieteni. Niciunul dintre inculpați nu a vrut să vorbească, spunând că nu au auzit ca cineva să se fi îmbolnăvit de la peștele adus în țară. Mulți dintre ei, având în vedere că erau din alte localități, au rămas să aștepte soluția instanței. Tribunalul a decis, în jurul orei 21.30, arestarea preventivă a cinci inculpați, control judiciar pentru trei dintre ei, iar opt vor fi cercetați în stare de libertate. Pentru cei cinci inculpați care se sustrag urmăriri penale, propunerea de arestare preventivă se va judeca luni, 24 iunie. Procurorul Teodor Niță a declarat, pentru EVZ, că a contestat soluția Tribunalului, urmând să se stabilească termen la Curtea de Apel Constanța. Pentru cei cinci inculpați care se sustrag urmăriri penale, propunerea de arestare preventivă se va judeca luni, 24 iunie.  

Potrivit IGPR, în urma investigațiilor desfășurate de Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică, în cooperare cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, au fost reținuți 16 membri ai unei grupări infracționale, care se ocupau cu activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului. Ieri, 19 iunie, aceștia (toți cetățeni români), au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Constanța, astăzi urmând a fi prezentați Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă.

 

Membrii grupului sunt bănuiți de evaziune fiscală, comercializare de produse alterate, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals, deținere/transport/comercializare de pește fără documente legale, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței, Ungariei, Portugaliei și României.

 

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexitatea cauzei, precum și caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia, coordonate direct de EUROJUST și EUROPOL.

 

IGPR reaminteșe că, la mijlocul lunii mai, polițiștii români și cei din țările vizate au pus în aplicare 169 de mandate de percheziție domiciliară. În România, au fost desfășurate 115 percheziții (pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Prahova, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu și Maramureș), la care au participat și reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania. Alte 26 de percheziții au fost efectuate în Italia, 9 în Spania, 9 în Franța și 10 în Ungaria, la care au participat și polițiști români.

 

Cum acționa grupul infracțional organizat

 

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.).

 

Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată și transportată fără a avea autorizație sanitar-veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu.

 

Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale.

 

30 de tone de pește, impropriu consumului, confiscate

 

Investigațiile comune s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.

 

Documentarea activității infracționale s-a desfășurat de către polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor și Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: