Cina în familie, benefică pentru cei mici

Cina în familie, benefică pentru cei mici

Seara, luaţi masa cât se poate de des cu cei dragi şi încercaţi să purtaţi discuţii relaxante. Acestea întăresc atât încrederea de sine a copiilor, cât şi relaţia dintre părinţi.

Chiar dacă munca vă răpeşte o bună parte din zi, este bine ca în fiecare seară să vă străduiţi să vă întâlniţi pentru a lua cina cu cei dragi. Asta pentru că masa de seară luată în familie este benefică pentru toată lumea.

Pentru copiii foarte mici, cina este importantă pentru că îi ajută să-şi însuşească abilităţile de a sta la masă, dar şi pentru că discuţiile cu părinţii le pot creşte stima de sine. De asemenea, masa luată împreună poate întări o relaţie, cu atât mai mult cu cât timpul petrecut în familie este scurtat de orele prelungite petrecute la serviciu. Ora potrivită pentru cină nu e foarte strictă, aveţi doar grijă să mâncaţi de seară cu 2-3 ore înainte de culcare. La masă se vorbeşte „Pentru copii, cina este un moment când pot să înveţe comportamente specifice: cum să stea la masă sau ce ustensile să folosească. De regulă, copiii învaţă aceste lucruri prin observare şi imitare”, explică psihopedagogul Sorina Constandache. Pe de altă parte, pentru multea familii, masa de seară reprezintă singurul moment în care se întâlnesc toţi membrii acestora.

De aceea, recomandarea potrivit căre ia la masă nu se vorbeşte nu mai este de actualitate. „Cina luată împreună este un bun prilej ca membrii familiei să-şi exprime părerile şi sentimentele faţă de ce s-a întâmplat în timpul zilei. Copiii învaţă că discuţiile sunt luate în serios de adulţi şi asta îi ajută la dezvoltarea stimei de sine”, mai spune Sorina Constandache.

Disputele taie pofta de mâncare

Foarte important este însă să evitaţi certurile în timpul mesei, deoarece tensiunile pot scădea pofta de mâncare. „Certurile în timpul mesei ar trebui evitate şi pentru că, dacă un copil asociază o reacţie emoţională negativă cu cina, acesta va dezvolta o aversiune fie pentru masă, fie pentru statul împreună cu familia.

Pe de altă parte, dacă masa de seară este singurul moment din zi în care familia se reuneşte, pot apărea tensiuni din cauză că tot atunci trebuie rezolvate anumite probleme casnice”, completează Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute din Bucureşti. Tensiunile din timpul mesei pot cauza inclusiv tulburări psihice. „Practic, momentul cinei încheie ziua, iar tensiunile nu sunt benefice. Tensiunile din timpul mesei pot cauza tulburări alimentare şi sunt un factor de risc pentru apariţia unor probleme psihice”, adaugă Raluca Grozăvescu, medic specialist în psihiatria copilului şi adolescentului la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, din Capitală.

„Cina este unul dintre zecile de lucruri pe care o familie le poate face. Este bine să vă creaţi oportunităţi de acest tip şi să vă gândiţi că masa răspunde la nevoile similare pe care le aveţi”, mai spune Bogdana Bursuc.

"Certurile în timpul mesei ar trebui evitate. Dacă un copil asociază o reacţie emoţională negativă cu cina, va dezvolta o aversiune fie pentru masă, fie pentru statul împreună cu familia."
- Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute

MENIU SĂNĂTOS DE SEARĂ

Salată cu miez de migdale şi piept de pui Masa de seară trebuie luată cu două-trei ore înainte de culcare şi este bine să conţină alimente cât mai uşoare, susţin specialiştii în nutriţie. „Seara puteţi consuma o salată de fructe fără dressinguri industriale, iar dacă vreţi maioneză, preparaţi-o în casă. Pe lângă salată, mai puteţi consuma carne slabă, precum piept de pui sau peşte, în aburi sau la grătar, cu sos făcut în casă.

Pe salată sau friptură puteţi pune seminţe de in râşnite”, vă sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. În salată, mai puteţi adăuga miez de nucă sau de migdale pisat. Ca să nu vă plictisiţi de meniu, mai puteţi varia meniul cu fasole, mazăre, năut sau hrişcă. De asemenea, la cină mai puteţi mânca salată de cartofi.

Fierbeţi cartofii cu tot cu coajă, deoarece jumătate din nutrienţi se găsesc în ea. Înainte de culcare, beţi un pahar cu apă, pentru a ajuta organismul să se detoxifice în timpul nopţii.

2-3 ore diferenţă trebuie să existe între masa de seară şi momentul când vă culcaţi

Ne puteți urmări și pe Google News