CIA vs familia Kennedy. De ce a urât atât de mult agenția americană de spionaj celebra dinastie politică
- Dan Andronic
- 22 august 2020, 08:47
Informațiile suplimentare adăugate de Kennedy Jr. așează însă lucrurile într-un context mult mai fascinant. După o cercetare pe Internet, se poate vedea că acea comisie la care face referire Kennedy Jr. era „Consiliul de consultanță al președintelui pentru activități privind informațiile externe”, pe care președintele Eisenhower a înființat-o în 1956 prin Ordinul executiv 10656. Iar Eisenhower l-a numit pe Joseph Kennedy să facă parte din comisia respectivă.
Adică la trei ani de la operațiunea CIA, din 1953, de schimbare a regimului din Iran, care a distrus sistemul democratic al acelei țări. Și la doi ani de la operațiunea CIA de schimbare a regimului din Guatemala, care a distrus sistemul democratic al țării respective.
Penntru cei care nu știu, aparentul motiv pentru care CIA s-a angajat în aceste operațiuni de schimbare a unor regimuri a fost de a proteja „securitatea națională”, care de-a lungul timpului a devenit cel mai important termen în lexicul politic american.
Deși nimeni nu a venit vreodată cu o definiție obiectivă a termenului, puterea pe care a avut-o CIA de a aborda amenințări la adresa „securității naționale”, inclusiv prin lovituri de stat și asasinate, a devenit din ce în ce mai mare.
Dar un politician ca Joseph P. Kennedy avut curajul să spună că puterea CIA de a-și exercita astfel de capacități ar trebui stopată. Ceva greu de acceptat pentru șeful CIA de la acea vreme și cohortelele sale de agenți puși să zdruncine regimuri. Și, probabil, pentru Dulles și oamenii săi din CIA, era clar că dacă Kennedy ar fi reușit să le ia puterea, „securitatea națională” ar fi fost grav amenințată, în contextul Războiului Rece, în timpul căruia americanii aveau inamici Uniunea Sovietică, China, Cuba, Coreea de Nord și alte state comuniste.
Dacă ținem cont de ce s-a întâmplat cu Golful Porcilor, planul CIA pentru o invazie de schimbare a regimului în Cuba a fost conceput inițial sub președintele Eisenhower. Sperând că vicepreședintele Nixon va fi ales președinte în 1960, CIA s-a trezit cu planurile date peste cap prin alegerea lui JFK.
Pentru a se asigura că invazia va merge conform planurilor, CIA l-a asigurat pe Kennedy că această operațiune va avea succes fără sprijinul forțelor aeriene americane.
De fapt, au încercat să-l tragă pe sfoară. CIA presupunea că, dacă invazia va eșua, iar oamenii agenției vor ajunge pe mâna comuniștilor, Kennedy va trebui să ofere sprijin aerian „pentru a scăpa de umilință”.