CIA și tortură - raportul care face lumină în controversa închisorilor antiteroriste
- Simona Mătieș
- 10 decembrie 2014, 00:00
Comisia pentru informații din Senatul american urma să publice, aseară, un raport mult așteptat despre tehnicile de interogare a suspecților de terorism, folosite de CIA în închisorile din afara granițelor țării, după atentatele din 2001.
Detalii legate de „tehnicile de interogare” ale CIA, considerate de mulți ca fiind „tortură” urmau să fie date publicității aseară, după ani de zile de anchete, controverse politice și amânări.
Măsuri de securitate
Metodele de interogare au fost folosite asupra suspecților Al Qaeda. În 2002, oficialii CIA au redactat o listă cu tehnici dure de interogare: pălmuire, bruscare, deprivare de somn, poziții stresante, închiderea în „cuști”, simulare a înecului. Oficialii CIA au dorit să folosească tehnici de simulare a îngropării de viu, dar nu au primit autorizație în acest sens.Pentru a folosi tehnicile controversate, CIA ar fi trebuit să ceară permisiunea Departamentului pentru Justiție, iar avocații Departamentului au conchis că metodele nu reprezintă tortură.
Înainte de publicarea unui rezumat de 480 de pagini din raportul care are peste 6.000 de pagini și 35.000 de note explicative, s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a securității la ambasadele, consulatele și bazele militare ale SUA din întreaga lume, pentru că „a crescut riscul unor atacuri teroriste”.
Cel puțin 100 de suspecți de terorism au fost deținuți în astfel de închisori în afara Statelor Unite, în timpul mandatului fostului președinte George W Bush, într-o operațiune numită „Extrădare, detenție și interogare”.
„Am torturat oameni”
Când au apărut în presă fragmente din acest raport, în august, Barack Obama recunoștea: „SUA au torturat câțiva oameni. Au făcut unele lucruri contrare valorilor noastre”, din cauza „presiunii enorme” de a preveni noi atentate în SUA. De altfel, Barack Obama şi premierul polonez Ewa Kopacz au anunțat, ieri, că speră ca publicarea raportului „să nu aibă un impact negativ asupra relațiilor bilaterale. Polonia, care nu recunoaște că a găzduit închisori secrete ale CIA, a fost condamnată, în iulie, de CEDO pentru „complicitate” la acte de tortură la care au fost supuşi pe teritoriul său un palestinian şi un saudit.
Date noi
Ce aduce în plus raportul, față de ce se știe deja? Răspunsul îl dă BBC:
● Au fost metodele de interogare mai extinse și mai brutale decât au recunoscut autoritățile până acum? Se pare că răspunsul ar fi „da”.
● Au fost eficiente aceste tehnici, au adus SUA informații ce au condus la salvarea unor vieți omenești? Răspunsul pare să fie „nu”.
●Au fost oficialii CIA onești cu Casa Albă, în privința programului? Din nou, „nu” Responsabilii CIA de la acea vreme vor contracara, probabil, cu declarații și discursuri raportul Congresului. Secretarul de Stat John Kerry a cerut Comisiei senatoriale „să se gândească bine” înainte de a da publicității aceste informații, dar Congresul a refuzat.