Churchill îl susținea pe Micul Willie deși era greoi, lent și făcea temperatură mare

Churchill îl susținea pe Micul Willie deși era greoi, lent și făcea temperatură mare

Un prototip de tanc supranumit Micul Willie intră pe linia de asamblare din Anglia la 6 septembrie 1915.

Micul Willie a fost departe de a avea un succes peste noapte. Cântărea 14 tone, s-a blocat în tranșee și s-a târât pe un teren accidentat la doar două mile pe oră.

Cu toate acestea, s-au făcut îmbunătățiri la prototipul original și aceste tancuri au ajuns în cele din urmă pe câmpurile de luptă.

Britanicii au dezvoltat tancul ca răspuns la luptele din tranșee din Primul Război Mondial.

În 1914, un colonel al armatei britanice pe nume Ernest Swinton și William Hankey, secretar al Comitetului pentru Apărare Imperială, au susținut ideea unui vehicul blindat cu bandă transportoare peste roți care ar putea străpunge liniile inamice și traversa terenuri dificile.

Ei au apelat la ministrul britanic al Marinei, Winston Churchill, care a crezut în conceptul de „barcă terestră”.

Pentru a păstra proiectul secret, muncitorilor li se spunea că vehiculele pe care le construiau vor fi folosite pentru a transporta apă pe câmpul de luptă. Noile vehicule au fost expediate în lăzi etichetate „rezervor”.

Primul prototip de tanc, Micul Willie, a fost dezvăluit în septembrie 1915. În ciuda contraperformanței sale copleșitoare - a fost lent, s-a supraîncălzit și nu putea traversa tranșee - a fost produs un al doilea prototip, cunoscut sub numele de Marele Willie.

În 1916, acest vehicul blindat a fost considerat gata de luptă și a debutat la prima bătălie de la Somme de lângă Courcelette, Franța, pe 15 septembrie a acelui an.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News