CHRISTIAN MITITELU: Mic cutremur in Japonia

CHRISTIAN MITITELU: Mic cutremur in Japonia

Esecul inregistrat in alegerile pentru Senat de Partidul Liberal-Democrat (PLD) ar putea tempera sperantele Japoniei de a juca un rol international mai activ.

Dupa doua demisii si o sinucidere, electoratul a perceput guvernul de coalitie condus de premierul Shinzo Abe ca fiind predispus la accidente. Intr-o tara in care cei care au implinit 65 de ani reprezinta un sfert din populatie, trebuie sa fi contat faptul ca agentia pensiilor a incurcat milioane de fise de calcul.

Infrangerea este si pretul reformelor mostenite de Dl Abe de la predecesorul sau, Junichiro Koizumi. Reducerea bugetului lucrarilor publice a antagonizat zonele rurale si lucratorii din constructii; iar privatizarea activitatilor bancare ale postei, pe  salariatii acesteia. Pentru traditionalisti, reformele introduse de PLD, care domina viata politica nipona de peste 50 de ani, ar fi tulburat societatea relativ egalitara a Japoniei.

In aceste conditii,  aspiratiile dlui Abe de a crea o „Japonie frumoasa” sau de „a salva tinerii care nu au visuri”, adica de a stimula patriotismul si  de a  revigora mandria nationala, au parut rupte de preocuparile imediate ale alegatorilor.

Victoria opozitiei in Senat nu atrage neaparat demisia guvernului, Senatul nefiind camera decizionala. Ea ingreuneaza insa continuarea reformelor si realizarea principalului scop al dlui Abe si al factiunilor care-l sustin - modificarea constitutiei pacifiste.

Constitutia a fost redactata dupa razboi de americani. Articolul 9 interzice mentinerea unor forte terestre, aeriene sau navale capabile sa duca un razboi. Japonia are o importanta forta de „autoaparare” (si un contingent in Irak), dar dl Abe dorea o revizuire care sa-i permita Japoniei sa joace un rol militar mai insemnat in Asia.

Intr-o zona in care China mentine o armata uriasa, Coreea de Nord ramane imprevizibila, iar Coreea de Sud a devenit o rivala economica, Japonia nu poate conta doar pe umbrela defensiva a SUA. Dar, fara sprijin in Senat, planurile guvernului de la Tokio de a echilibra cooperarea militara cu SUA, dorita si de Washington, vor trebui regandite.

Ne puteți urmări și pe Google News