Se implinesc 50 de ani de la infiintarea Comunitatii Economice Europene, precursoarea UE, insa nimeni nu danseaza pe strazi in tarile fondatoare.
De la sase tari membre la 27, de la un proiect strict economic la unul mai vast. Nu s-a creat doar o piata unica, ci s-au adoptat politici unitare si in alte domenii: juridic, social, ecologic etc. S-a consolidat caracterul democratic al Uniunii. Se poate trai bine si civilizat. Si totusi, aproape jumatate dintre cetatenii statelor mari din UE considera ca viata lor nu s-a imbunatatit dupa aderare. Nu e ceea ce arata statisticile. Subliniind influenta tot mai accentuata a legilor si birocratiei inspirate de Bruxelles, euroscepticii contribuie la aceasta perceptie pesimista.
Pe acest fond, incercarea de a rationaliza constructia europeana prin adoptarea unei Constitutii s-a lovit de reticenta alegatorilor francezi olandezi. Se temeau de efectele extinderii spre rasaritul continentului. Reticenta lor oglindea insa o frustrare mai generala.
Dupa primele trei decenii de expansiune economica, crestere a nivelului de trai si absenta a somajului - exemplificate de „miracolul economic” german - progresul nu a mai tinut pasul cu asteptarile. Spre sfarsitul anilor ‘90, in comparatie cu americanii, vest-europenii produceau mai putin pe cap de locuitor (beneficiind insa de concedii mai lungi), aveau mai multi someri si digerau mai lent beneficiile tehnologiei informatiei.
UE a reactionat cu planuri ambitioase de accelarare a liberalizarii pietei si finantare a cercetarii stiintifice - asa-numita agenda de la Lisabona. Dar liberalizarea, ca si consecinta ei logica, globalizarea, intampina rezistenta din partea electoratului marilor tari din zona euro. Vor mai mult fara sacrificii.
Singurul semnal incurajator vine din Germania, unde cresterea productivitatii, consecinta a limitarii sporurilor de salarizare in ultimii ani, a dus la o relansare a exporturilor. S-ar putea ca Romania sa aiba sansa de a fi aderat in ajunul unei redresari economice. Depinde de noi sa profitam de ea si sa aducem un plus de optimism la nivelul Uniunii.