Editura Evenimentul si Capital

Chivu Stoica şi Gheorghe Apostol îi întâmpină pe militarii Armatei Roşii la intrarea în Bucureşti | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Autor: | | 0 Comentarii | 255 Vizualizari

Armata Roşie a intrat în Bucureşti pe 28 august 1944. Printre cei care au mobilizat populaţia să-i întâmpine pe militarii sovietici în Colentina s-au aflat şi comuniştii ilegalişti Chivu Stoica şi Gheorghe Apostol, care aveau să capete funcţii la vârful statului.

„Un bou de un anumit soi”

Chivu Stoica, născut în 1908, a fost prim-ministru între 1955 şi 1961 şi preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România în perioada 24 martie 1965 – 9 decembrie 1967, funcţie în care a fost înlocuit de Nicolae Ceauşescu. Devenise membru PCR în 1931, iar în 1933 a fost condamnat la închisoare pentru participare la greva de la Atelierele Griviţa. Pe 17 februarie 1975 s-a sinucis în vila sa din cartierul Primăverii, împuşcându-se în gură cu arma de vânătoare. Potrivit unei destăinuriri a lui Silviu Brucan, Gheorghe Gheorghiu Dej îl considera pe fostul său coleg de închisoare „un bou de un anumit soi”.

Tăiat de la porţie de Gospodăria de partid

Gheorghe Apostol, născut în 1913, a ocupat din 1945 până în 1952 funcţia de preşedinte al Confederaţiei Generale a Muncii, apoi al Consiliului General al Sindicatelor,1955-1961 şi 1967-1969. A fost în două rânduri prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, 1952-1954 şi 1961-1967. Între 1954 – 1955 a fost prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. La Congresul al X-lea al PCR din anul 1969, Gheorghe Apostol a fost eliminat din conducerea partidului în care intrase în cu 35 de ani înainte. A fost iniţiatorul „Scrisorii celor şase” citită la „Europa liberă” pe 11 martie 1989. A murit în 2010 cu regretul că Ion Iliescu nu l-a primit la „revoluţie” şi că în anii cât a fost marginalizat de Ceauşescu nu a avut voie nici să se aprovizioneze de la Gospodăria de partid, nici să se trateze la policlinica CC al PCR.

O căruţă trasă de un cal şi o vacă

Despre intrarea „glorioasei” Armate Roşii în capitală, Corneliu Coposu povestea, în 1993: „Ruşii au sosit în Bucureşti pe 28 august. Eu am avut “onoarea” să-i primesc, pentru că n-a vrut nimeni altcineva! S-au temut! Trebuia să-i primească primarul provizoriu al Capitalei, Dombrovschi. El însă a spus: „Eu nu mă duc, că pun ăştia pe mine”. Eram secretar general al Consiliului de Miniştri si m-am dus eu, împreună cu fiica lui Dombrovschi, Nina, care ştia ruseşte. Cunoscând deja apetitul ruşilor pentru maşini frumoase, ne-am dus cu o maşină mai prăpădită si i-am aşteptat acolo, la marginea Colentinei. Au apărut ruşii! Când i-am văzut, mi-am zis: «Ăştia-s biruitorii Wehrmachtului?!» Era o căruţă, la care erau înhămaţi un cal şi o vacă!!! Penibilă intrare!”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate