Ședință tensionată în parlamentul de la Chișinău. Sala este în întuneric. Se acuză lovituri de stat

Ședință tensionată în parlamentul de la Chișinău. Sala este în întuneric. Se acuză lovituri de stat

Conform Curții Constituționale, sâmbătă ar fi trebuit dizolvat legislativul de la Chișinău. Președintele Igor Dodon a refuzat să pună în aplicare decizia

90 de zile au trecut de la validarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dar parlamentul nu a devenit funcțional nicio zi din această perioadă, scrie Europa Liberă. Astfel, decisese Curtea Constituțională, legislativul trebuia dizolvat sâmbătă de președintele Igor Dodon, iar țara urma să organizeze alegeri anticipate.

Dodon a respins însă aplicarea deciziei Curții și a anunțat că voia să dizolve parlamentul luni, după consultări cu partidele parlamentare. Opoziția formată din blocul ACUM și socialiști a convocat însă o ședință extraordinară în care a semnat și un protocol „privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia constituționalității”, conform reporterului Europa Liberă, Liliana Barbăroșie, aflată în clădirea parlamentului de la Chișinău.

Acordul, denumit temporar, prevede ca Zenaida Greceanîi, liderul socialiștilor, să devină președinte al parlamentului, iar Maia Sandu, președinte PAS, să devină premier al țării. 60 din 61 de deputați ai PSRM și ACUM au semnat documentul.

Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat că orice decizie adoptată sâmbătă este nulă de drept, pentru că parlamentul trebuia deja dizolvat. Opoziția acuză însă „o tentativă lovitură de stat prin intermediul Înaltei Curți”, afirmând că termenul ar expira, de fapt, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

La orele după amiezii, Radio Chișinău a anunțat că Zinainda Greceanîi a fost aleasă președintă a Parlamentului, cu 56 de voturi ale deputaților din PSRM și din blocul ACUM, care au convocat ședința de sâmbătă a Legislativului. Votul a fost secret, iar singurul candidat la această funcție a fost Zinaida Greceanîi de la Partidul Socialiștilor.

Cel puțin trei dintre deputații blocului ACUM, Iulian Carp, Iurie Reniță și Octavian Țîcu, au anunțat public că nu vor vota pentru Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului, însă sunt de acord cu toate celelalte prevederi ale „înțelegerii temporare” semnate sâmbătă cu PSRM.

Rezultatele au fost anunțate în prezența președintelui Igor Dodon.

Pe ordinea de zi a Parlamentului, pe lângă alegerea organelor de conducere a legislativului este și votarea unui nou Guvern, dar și a unui pachet de acte legislative. Ședința Parlamentului se desfășoară în continuare în sala semi-iluminată a legislativului, cu microfoane nefuncționale. Ședința are loc pe fundalul unei decizii a Curții Constituționale, care prevede că toate actele emise de actualul Legislativ sunt nule și neconstituționale, după ce ieri Înalta Curte a stabilit că Parlamentul trebuie dizolvat. Tot sîmbătă, democrații au cerut demisia șefului statului, acuzându-l de trădare de patrie.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News