Chirtoacă a câştigat în 2011 ca Traian Băsescu în 2009

Chirtoacă a câştigat în 2011 ca Traian Băsescu în 2009

Primarul Chişinăului, care a obţinut un nou mandat în urma scrutinului de duminică, spune că se aştepta la un rezultat strâns, la fel ca la prezidenţialele din România.

Liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat turul al doilea al alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului, învingându-l, la o diferenţă de nici 5.000 de voturi, pe candidatul comunist Igor Dodon. Astfel, Chirtoacă a obţinut 50,6% din sufragii (186.916 voturi), iar Dodon - 49,4% (182.494 voturi).

"A fost o luptă foarte strânsă, la care, de fapt, ne aşteptam. După alegerile prezidenţiale din România, din 2009, mai în glumă, mai în serios, la o sedinţă pe care am avut-o cu staff-ul meu am şi spus: în anul 2011 ne aşteaptă o luptă la fel de strânsă şi, poate, un scor la fel de strâns. Şi iată că s-a dovedit să fie adevărat", a declarat primarul capitalei Republicii Moldova, într-un interviu pentru "Jurnal de Chişinău".

La turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, desfăşurat pe 6 decembrie 2009, Traian Băsescu şi Mircea Geoană au obţinut cam aceleaşi procente ca Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon, Astfel, Băsescu a primit 50,33% din sufragii, suficiente pentru a-l învinge pe candidatul PSD (49,66%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Revenire după turul întâi

Turul întâi al alegerilor pentru Primăria Chişinău a fost câştigat de Dodon, iar Chirtoacă a avut, ieri, o explicaţie pentru rezultatul bun al candidatului comunist. "A obţinut mai mult pentru că era candidatul stângii şi era unul singur", în condiţiile în care dreapta pro-europeană de la Chişinău a avut 14 candidaţi, a subliniat Dorin Chirtoacă.

"Dacă adunăm voturile acumulate de cel puţin trei dintre candidaţii aripii democratice ne ducem mult peste voturile acumulate de comunist", a conchis primarul.

Electorat polarizat

Rezultatul alegerilor din municipiul Chişinău şi victoria la limită a lui Dorin Chirtoacă, precum şi împărţirea în două tabere, practic egale, a Consiliului municipal denotă polarizarea excesivă a societăţii în Chişinău, precum şi nemulţumirea faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană, consideră analiştii politici din Republica Moldova, citaţi de Agerpres.

Alegătorii s-au împărţit în două tabere mari şi victoria nu aparţine nici uneia dintre acestea, consideră analistul Corneliu Gurin. Situaţia nu este simplă nici în Consiliul municipal (unde comuniştii au obţinut 26 de mandate, iar cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană - 25), ceea ce înseamnă că antagonismul va continua, a precizat Gurin.

La rândul său, analistul Arcadie Barbăroşie avertizează că lupta politică va continua în Consiliul Municipal Chişinău, care are altă culoare politică decât primarul Chirtoacă. "Dedic această victorie tuturor locuitorilor Chişinăului, dar, în special, luptătorilor pentru democraţie şi adevăr, celor care au luptat în timpul regimului sovietic, dar şi tinerilor care au luptat în 2009." DORIN CHIRTOACĂ, primarul Chişinăului