Evenimentul Zilei > Social > Chiriile se scumpesc în preajma începerii noului an universitar. Clujul este mai scump decât Capitala
Chiriile se scumpesc în preajma începerii noului an universitar. Clujul este mai scump decât Capitala

Chiriile se scumpesc în preajma începerii noului an universitar. Clujul este mai scump decât Capitala

Chiriile încep să se scumpească în marile centre universitare din România. Acest lucru se întâmplă deoarece în mai puțin de o lună și jumătate studenții vor merge din nou la cursuri.

Odată cu apropierea începerii unui nou an universitar se scumpesc și chiriile în marile centre universitare de la noi din țară. În orașele care sunt mari centre universitare, prețurile la chirii s-au majorat simțitor. De asemenea, chiriile din Cluj sunt mai scumpe decât în București.

Cu cât apartamentele sau garsonierele sunt mai aproape de o facultate, cu atât prețul lor este mai mare spre deosebire de alte zone. În București, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei. Aici, un apartament cu două camere se închiriază și cu 430 de euro, pe lună. De asemenea, o garsonieră în aceeași zonă ajunge să depășească suma de peste 350 de euro, pe lună.

Chiriile în Cluj mai scumpe decât în București

Spre deosebire de capitală, în Cluj chiriile sunt mai scumpe. De exemplu, un apartament cu două camere în zona Zorilor ajunge la 600 de euro pe lună, iar o garsonieră la 450 de euro pe lună. Cluj-Napoca conduce în topul chiriilor din România. Orașul este urmat la mică distanță de București, Iași și Brașov, alte centre universitare importante.

În ciuda acestor lucruri, un sondaj arată că tinerii alocă în medie doar 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere. Studenții pot opta și pentru a sta la cămin pe perioada studiilor, însă de cele mai multe ori sunt prea puține locuri alocate. Distribuirile în căminele studențești se fac în funcție de medie, opțiunea studentului și disponibilitate, la fiecare început de an universitar, potrivit Antena 3.

Sfaturi pentru studenții care aleg să stea în chirie

Există însă câteva trucuri pentru a mai reduce cheltuielile atunci când stai în chirie. În primul rând, dacă vreți să plătiți mai puțin, primul pas este să vă găsiți un coleg cu care să împărțiți chiria. Înainte de a încheia un contract este important să întrebați proprietarul ce este inclus în chiria lunară.

Dacă doriți un apartament în care să locuiți trebuie să fiți atenți la anumite detalii. Dacă blocul este izolat, atunci veți plăti facturi mai mici la încălzire. De asemenea, dacă locuința este luminoasă și orientată spre soare, acest lucru va reduce din costurile cu încălzirea și curentul. Ar fi ideal ca apartamentul să aibă o centrală proprie pentru că atunci puteți controla consumul de gaz. Un alt aspect important este modul în care este utilat apartamentul.

Nu acceptați să plătiți chirie la mica înțelegere. Este important să aveți un contract de închiriere. Citiți-l cu atenție înainte să îl semnați. Dacă nu aveți la mână un document, proprietarul vă poate cere oricând să părăsiți locuința.