Chiria, triplată în trei ani

Chiria, triplată în trei ani

Nivelul chiriilor la apartamentele cu două camere, cele mai căutate pe piaţă, a crescut, din 2005, de la 100 la peste 300 de euro.

Dacă în 2005 un apartament cu două camere se închiria cu 100 de euro, în prezent, pentru acelaşi spaţiu locativ, un chiriaş plăteşte de trei ori mai mult. Niciun apartament standard de două camere, de 57 de metri pătraţi, nu se mai poate închiria sub 300-350 de euro, în funcţie de amenajări. „Ziarele sunt pline de anunţuri, dar nimic nu e sub acest preţ“, spune Nicoleta Crişan, o timişoreancă în căutare de apartament de închiriat.

Ritmul construcţiilor din Timişoara a fost prea mic în ultimii ani, pentru ca să fie egală cererea cu oferta. În fondul locativ al municipalităţii nu mai este în prezent niciun apartament disponibil, în timp ce aproape 5.200 de familii se află pe lista de priorităţi. Chirii mari din cauza înăspririi creditării Potrivit specialiştilor imobiliari, cauza acestei scumpiri este faptul că populaţia nu îşi mai permite achiziţionarea unui apartament. Un studiu de piaţă prezentat săptămâna trecută de agenţia Sedako indică faptul că 62% dintre timişoreni nu cred că vor cumpăra un apartament în următorii 10 ani, pentru că nu-şi permit. Pe de altă parte, 43% visează să îşi cumpere un apartament cu două camere. „La veniturile existente în prezent pe piaţă, oamenii îşi pot permite un credit de maximum 40.000 de euro, cu care nu pot cumpăra nici măcar o garsonieră“, explică Laura Buga, reprezentanta agenţiei imobiliare Sedako.

„Un apartament cu două camere nou se vinde cu peste 80.000 de euro. S-a ajuns aici pentru că aceste apartamente care nu au 60 de metri pătraţi sunt cel mai căutate“, mai spune Buga. Astfel, cei care nu îşi permit să îşi cumpere, închiriază apartamente, iar nivelul chiriei creşte. Studenţii, motorul creşterii În plus, la Timişoara nu mai e la modă mutarea în chirie cu prietenii, chiar dacă aceasta ar însemna şi împărţirea cheltuielilor. „Acum câţiva ani, mai ales din rândul studenţilor, aveam cereri pentru închirierea unor apartamente cu trei, patru camere în care să se mute trei, patru prieteni. Acum, chiar părinţii le caută apartamente cu una-două camere, unde să stea singuri“, explică Crenguţa Radosav, reprezentanta unei agenţii imobiliare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Studenţii au început să nu mai renunţe peste vară la locuinţele închiriate, pentru că şi-au dat seama că în toamnă aproape că nu mai găsesc o locuinţă, plus că li se cer chirii tot mai mari“, spune şi Nicoleta Pop, managerul agenţiei RHM Cartier.