O companiei imobiliară din China a închiriat pentru 99 de ani o mică insulă australiană și s-a apucat de mari investiții în infrastructură.
Investitorii chinezi sunt extrem de mulțumiți de afacerea pe care au pus mâna. O singură chestiune îi supără, că pe insulă sunt australieni.
În baza contractului încheiat cu guvernul din Queensland, chinezii sunt acum stâpâni pe insula Keswick și par să fie hotărâți să scape de australienii care locuiesc acolo. Aceștia sunt împiedicați sistematic să se întoarcă acolo.
„Pur și simplu nu cred că vor australieni pe insulă”, a declarat fosta rezidentă a insulei, Julie Willis, pentru programul de știri „A Current Affair”. „Cred că vor să aibă această insulă numai pentru a o folosi pentru turiștii din China”.
Mai mult, dezvoltatorul chinez a ajuns până acolo încât le interzicere rezidenților să-și închirieze casele pe Airbnb, și a blocat intrarea pe insulă.
„Nu au existat turiști din septembrie anul trecut”, a declarat fostul rezident Rayna Asbury pentru programul de știri.
Departamentul pentru resurse din Queensland susține că orice litigiu între rezidenții insulei și firma China Bloom poate fi rezolvat.
„Responsabilitatea Departamentului este de a lucra atât cu arendașul principal China Bloom, cât și cu subcontractanții, pentru a se asigura că toate activitățile sunt în conformitate cu condițiile contractului de închiriere, mai ales că China Bloom lucrează la modernizarea drumurilor insulei, a rampelor pentru bărci și a infrastructurii marine, au declarat reprezentanții departamentului, scrie Fox News.
Relațiile dintre China și Australia sunt din ce în ce mai proaste
Dincolo de situația din insula Keswick, relațiile dintre China și Australia trec prin momente extrem de dificile.
China refuză să-și ceară scuze pentru o imagine falsă postată pe internet de un responsbil al Ministerului chinez de Externe în care apare un soldat australian care ar ucide un copil afgan.
Premierul australian Scott Morrison a spus că Beijingului ar trebui să-i fie „rușine” pentru această imagine „respingătoare”.
Chinezii au replicat extrem de dur: „Acuzațiile care ni se aduc au două scopuri. În primul rând, să abată atenția publicului de la atrocitățile oribile ale unor soldați australieni. În al doilea rând. să învinuiască Republica Populară Chineză pentru înrăutățirea legăturilor bilaterale. S-ar putea să existe și o încercare de a stimula naționalismul intern ", a declarat ambasada chineză într-un comunicat, notează BBC News.
„Sfatul nostru este ca partea australiană să privească în față crimele comise de soldații australieni în Afganistan, să-i tragă la răspundere pe făptași și să le facă dreptate victimelor”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lijian Zhao, a postat pe Twitter imaginea falsă după ce un raport dat publicității luna trecută acuza forțele speciale australiene că au ucis 39 de civili afgani.