China, un nou scandal. Acuzații de rasism. Capcana propagandei „cazurilor de import”

China se află în mijlocul unui scandal internațional cu acuzații de rasism exact din partea țărilor față de care și-ar fi dorit să joace rolul de binefăcător.

Ca și cum scandalul ascunderii de informații despre coronavirus nu ar fi fost suficient, regimul comunist de la Beijing se confruntă acum cu acuzații de rasism și discriminare față de africanii aflați în China, în contextul măsurilor legate de pandemie.

Întreaga Africă e cuprinsă de furie contra Chinei, notează CNN, care arată că studenții africani din Guangzhou au fost supuși forțat unor teste de SARS-CoV-2 și obligați să intre în carantină pentru 14 zile, în ciuda faptului că nu căătoriseră recent.

Dar, se pare, dorința Chinei de a da vina pe alții pentru pandemie și a indica o origine străină a virusului a fost mai puternică.

Mușamalizarea din Wuhan. Doctorul care a descoperit Coronavirus, redus la tăcere

SUA trag din toate direcțiile în China. Xenofobi, iresponsabili, vă bateți joc de africani

De asemenea, un mare număr de africani a ajuns pe străzi, după ce au fost dați afară din locuințele închiriate și sunt refuzați la orice hotel.

După ce a raportat închiderea epidemiei la Wuhan, epicentrul pandemiei ce a răvășit Lumea și a produs zeci de mii de morți, regimul comunist de la Beijing încearcă să pună ceea ce numește al doilea val al epidemiei pe seama altora, spunând că se confruntă cu cazuri de infectare „de import”.

În Africa, guvernele, ziarele și cetățenii sunt furioși din cauza xenofobiei și rasismului chinezilor, după ce mai multe filme cu africani hărțuiți de forțele de represiune ale guvernului de la Beijing, dormind pe străzi sau fiind plasați în carantină forțată fără motiv, s-au răspândit în rețelele sociale.

Catastrofa COVID-19 din Italia este opera Comunismului: italian și chinez

Efectul COVID-19: Companiile americane fug în masă din China

Duminică, cel mai mare ziar din Kenya titra pe prima pagină: „Kenyeni în China: Salvați-ne din iad!”, iar un parlamentar le-a cerut tuturor chinezilor să părăsească imediat țara sa.

De asemenea, televiziunile din Uganda, Africa de Sud și Nigeria au relatat pe larg relele tratamente la care sunt supuși africanii de regimul de la Beijing.

Ce are China de pierdut

Scandalul de rasism și xenofobie este extrem de dăunător intereselor diplomatice și economice ale Chinei în Africa. Regimul comunist de la Beijing a investit masiv pentru a obține sprijinul diplomatic al țărilor din Africa, iar volumul tranzacțiilor dintre China și țările africane a atins în 2019 peste 200 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor oficiale ale administrației vamale chineze.

Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a negat faptul că țara sa s-ar purta rău cu străinii. „Ne confruntăm cu un mare risc de import de cazuri de coronavirus și cu o reizbucnire a epidemiei pe plan local. Iar în condiții de pandemie, riscul cazurilor de import este foarte mare”, a spus acesta.

„Toți străinii sunt tratați în mod egal. Respingem tratamentul diferențiat și avem toleranță zero față de discriminare”, a mai susținut diplomatul chinez.

Trump acuză: „OMS a omorât oameni pentru a acoperi China”

Organizația Mondială a Sănătății, acuzată că face jocurile Chinei

Țările africane sunt caracterizate ca partenerul cel slab în relație cu China, iar Statele Unite au avertizat în mod repetat asupra politicii preacticate de Beijing în Africa, bazată pe „capcana datoriei”. Este vorba de o procedură prin care comuniștii chinezi oferă împrumuturi și, când acestea nu pot fi plătite, preiau la schimb active importante sau chiar strategice, făcând țările-victimă să-și piardă suveranitatea.

Dar, în ultimele zile, guvernele țărilor din Africa au cerut răspunsuri din partea Beijingului cu privire la tratamentele la care sunt supuși cetățenii lor. Sâmbătă, un parlamentar din Nigeria a postat pe Twitter un film în care ambasadorul chinez în țara sa, Zhou Pingjian, era pus să privească, de alt politician nigerian, la relele tratamente la care au fost supuși africanii din Guangzhou.

Guvernele din Uganda și Ghana au cerut, de asemenea, explicații ambasadorilor chinezi din țările lor, cu privire la ceea ce au calificat drept „tratamentul inuman” aplicat africanilor.

Cooperare cu China? Nu, până nu se oprește să mintă despre coronavirus

Persecuțiile creștinilor continuă. China smulge crucile de pe biserici

În plus, Ministerul de Externe din Africa de Sud, care conduce în prezent Uniunea Africană, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la această situație.

Și tot sâmbătă, în cea mai dură expresie a furiei care a cuprins întregul continent, Moussa Faki Mahamat, președintele Comisiei Uniunii Africane a anunțat că l-a invitat pe ambasadorul Chinei pe lângă organizația pan-africană la o discuție despre relele tratamente aplicate cetățenilor din Africa.

Răspunsurile Chinei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a declarat, sâmbătă, în răspuns la această criză, că autoritățile provinciilor acordă o mare importanță îngrijorărilor care vin din Africa și că lucrează din greu pentru a îmbunătăți măsurile de carantină, inclusiv prin asigurarea de spații de cazare pentru străini, sub supraveghere medicală.

Dar toate răspunsurile au rămas vagi și au evitat problema carantinei obligatorii impuse străinilor de regimul de la Beijing.

Din fericire, rasismul și xenofobia nu s-au răspândit și în populație și par să caracterizeze doar autoritățile comuniste ale Chinei, astfel că unii chinezi s-au organizat alături de ONG-uri pentru a-i ajuta pe africanii din țară, rămași fără adăpost.