China: Taiwanul este cel mai mare pericol pentru relaţiile dintre Beijing şi Washington

China: Taiwanul este cel mai mare pericol pentru relaţiile dintre Beijing şi Washington China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful diplomației chineze a acceptat să meargă la Washington, după discuții "constructive" cu Antony Blinken. Acesta din urmă a început duminică o vizită de două zile în China.

Ministrul chinez al Afacerilor Externe a declarat  că Taiwanul reprezintă "cel mai mare pericol" pentru relațiile dintre Beijing și Washington, potrivit relatărilor televiziunii de stat CCTV. "Problema Taiwanului este problema fundamentală a intereselor supreme ale Chinei, cea mai importantă problemă în relațiile China-SUA și cel mai mare pericol" pentru acestea, i-a spus Qin Gang omologului său american, Antony Blinken, potrivit CCTV.

Vizita lui Blinken în China: „Discuții sincere și constructive”

În același timp, Qin Gang a fost de acord să meargă la Washington, după discuțiile "constructive" și "sincere" ale secretarului de stat Antony Blinken de la Beijing, a anunțat duminică (18 iunie) Departamentul de Stat al SUA. Antony Blinken l-a invitat pe ministrul chinez de Externe, iar cei doi bărbați au convenit să "programeze o astfel de vizită la o dată convenabilă", care urmează să fie stabilită ulterior, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.

Secretarul de stat Antony Blinken a început duminică o vizită de două zile în China, în speranța de a atenua tensiunile bilaterale, în prima călătorie a unui ministru de Externe american pe teritoriul chinez în aproape cinci ani. Deşi nimeni nu se așteaptă la progrese majore, deoarece există atât de multe probleme de fricțiune, ideea este de a iniția un dezgheț diplomatic și de a menține un dialog pentru "gestionarea responsabilă a relației chino-americane", potrivit Departamentului de Stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că timpul presează

Anul viitor va fi un termen limită pentru alegeri atât în ​​Statele Unite, cât și în Taiwan, pe care China îl consideră una dintre provinciile sale  pe care trebuie să o reunifice, cu forța, dacă este necesar. Și un detaliu poate întoarce lucrurile: astfel, vizita șefului diplomației americane a fost planificată inițial pentru februarie, în urma întâlnirii, în noiembrie trecut, dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping, pe marginea unui Summit al G20 din Indonezia.

Dar întâlnirea a fost anulată în ultimul moment. În discuție: survolarea teritoriului american de către un balon chinezesc, acuzat de Washington că este o aeronavă "spion", în timp ce Beijingul a asigurat că era vorba despre un dispozitiv meteorologic deviat de la traiectoria sa. Cu ocazia vizitei secretarului său de stat în China, Joe Biden a minimizat episodul cu balonul. "Nu cred că liderii știau unde este, ce era în el și ce se întâmpla", a declarat presei preşedintele american, sâmbătă. "Cred că a fost mai jenant decât intenționat".

Joe Biden a spus că speră să se întâlnească din nou cu Xi Jinping "în următoarele luni" pentru a "vorbi despre diferențele noastre legitime, dar și despre domeniile în care putem fi de acord". Cei doi lideri sunt așteptați să participe la următorul summit G20 din septembrie la New Delhi, iar Xi Jinping a fost invitat să vină la San Francisco în noiembrie pentru summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Duminica aceasta, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, şi-a exprimat speranţa pe Twitter că sosirea lui Antony Blinken "va ajuta la readucerea relațiilor dintre China și SUA la ceea ce ambii  președinți au convenit la Bali".

Linii directe de comunicare

Înainte de plecarea sa, Antony Blinken declarase la Washington că această călătorie urmărește "să deschidă linii directe de comunicare, astfel încât cele două țări ale noastre să poată gestiona relația noastră în mod responsabil, inclusiv abordând anumite provocări și percepții greșite și pentru a evita erorile de calcul". "Concurența intensă necesită o diplomație continuă pentru a se asigura că nu se va transforma într-o confruntare sau conflict", a adăugat el, deoarece "lumea se așteaptă ca Statele Unite și China să coopereze".

Printre principalele dispute se află comerțul și insula autonomă democratică Taiwan. Înaintea vizitei lui Antony Blinken, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că Statele Unite ar trebui să "respecte preocupările de bază ale Chinei" și să dezvolte relații cu Beijingul "bazate pe respect reciproc și egalitate, respectând diferențele dintre ele".

Vizita lui Antony Blinken este prima a unui secretar de stat american în China de la călătoria din octombrie 2018 a predecesorului său, Mike Pompeo, care a condus apoi strategia de confruntare cu Beijingul din ultimii ani de președinție a lui Donald Trump. De atunci, Administrația Biden a menținut această linie dură, mergând și mai departe în unele domenii, inclusiv prin impunerea de controale la export pentru a limita achiziția și fabricarea de către Beijing a cipurilor de ultimă generație "folosite în aplicații militare".

Dar ea dorește să coopereze cu China în probleme cruciale, cum ar fi clima. De altfel, vizita lui Antony Blinken are loc într-un moment în care o parte a Chinei se confruntă cu un val de căldură, cu un nou record de temperatură pentru mijlocul lunii iunie depășit vineri la Beijing - 39,4°C.

China speră să evite noile restricții americane asupra tehnologiei

Pentru Danny Russel, un fost oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA, fiecare parte are o miză în această vizită: China speră să evite noile restricții americane asupra tehnologiei și orice sprijin nou pentru Taiwan. Statele Unite vor să prevină orice incident care ar putea duce la o confruntare militară.

"Scurta vizită a lui Antony Blinken nu va rezolva niciuna dintre marile probleme din relațiile SUA-China și nici măcar micile probleme. Nici nu le va împiedica pe cele două părți să-și urmărească programele competitive", a declarat Russel, acum vicepreședinte al Institutului de Politică al Societății Asia din New York.

"Dar vizita lui ar putea redeschide un dialog față în față atât de necesar și poate trimite un semnal că cele două țări trec de la retorica furioasă din mass-media la discuții mai sobre, cu ușile închise".