China, SUA și Emiratele, la blană în cursa către Marte

China, SUA și Emiratele, la blană în cursa către Marte

China a lansat joi prima sondă în direcția planetei roșii. O lansare efectuată la câteva zile după misiunea Emiratelor Arabe Unite și cu o săptămână înaintea celei a Statelor Unite, în contextul unei curse de explorare a planetei Marte, cu iz diplomatic.

China a lansat cu succes o sondă care va călători aproximativ șapte luni pentru a ajunge pe orbita lui Marte, în februarie 2021.

Numită „Tianwen-1”, prima misiune independentă chineză a avut loc la câteva zile după lansarea primei misiuni a Emiratelor, dar mai ales cu o săptămână înaintea trimiterii către Marte a misiunii americane „Perseverance”.

În timp ce fereastra de lansare către Marte durează trei săptămâni și se încadrează, în acest an, de la mijlocul lunii iulie până la începutul lunii august, anul 2020 este marcat de angajamentul unor noi  puteri în cursa de explorare a planetei Marte, în care apar mize extra-științifice, în special cele ale unei rivalități diplomatice și tehnologice între giganții americani și chinezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dincolo de cercetarea științifică, China intenționează, prin „Tianwen-1”, să transmită lumii semnalul independenței și autonomiei sale.

O abordare care se reflectă și în misiunile Emiratelor, Indiei și Japoniei, deși acestea sunt foarte departe de a putea pretinde că depășesc leadership-ul NASA.

„Aceste misiuni au o vizibilitate globală mare, sunt o vitrină pentru poporul chinez”, explică Francis Rocard, șeful programelor de explorare a sistemului solar de la Centrul Național francez de Studii Spațiale (Cnes).

Cu „Tianwen-1”, China speră să plaseze o sondă pe orbita lui Marte, să depună un modul din care va ieși un vehicul robot teleghidat, pentru a analiza suprafața planetei.

Misiunea Chinei prezintă asemănări cu ceea ce a fost realizat de Opportunity (al doilea astro-mobil al misiunii Mars Exploration Rover a NASA, lansat în 2003) și ar putea permite chinezilor să își îndeplinească visul de a se distanța de americani și de europenii în descoperirea planetei Marte.

Cu toate acestea, explică Francis Rocard, „revenirea științifică nu este încă la nivelul a ceea ce se face în Statele Unite și în Europa”.