China stă pe un Butoi cu PULBERE și președintele se joacă cu FOCUL

China stă pe un Butoi cu PULBERE și președintele se joacă cu FOCUL

Eliminându-l pe fostul șef al puternicei Poliții chineze, condamnat joi la închisoare pe viață, președintele Xi Jinping a dat cea mai puternică lovitură din campania anti-corupție de până acum, dar și-a sporit numărul dușmanilor din interiorul Partidului Comunist.

Zhu Yongkang, fost ministru al Securității, organ vital al statului polițienesc chinez, a fost și unul dintre colegii președintelui Xi în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, până la schimbarea sa la congresul din 2012.

Oficiosul comunist Global Times a scris că Zhu este demnitarul cel mai înalt care a fost epurat „din istoria Republicii Populare”.

Zhang Ming, profesor de științe politice la prestiogioasa Universitatea Populară din Beijing, a comentat pentru AFP:

Ne puteți urmări și pe Google News

Exista un acord tacit pentru a nu inoportuna pe nimeni din Comitetul Permanent. Acum, acordul a fost rupt.”

În timpul procesului fulger ținut în cel mai mare secret în Tianjin (zona de nord) pe 22 mai, omul care trebuia să asigure „domnia legii” în China, între 2002 și 2012, a recunoscut că și-a însușit 19 milioane de euro, bani proveniți mai ales din industria petrolieră.

Imaginea dezastruoasă a Partidului

Dacă prăbușirea unuia dintre cei mai puternici oameni ai regimului a fost primită îngeneral cu satisfacție de populație, spectacolul violentelor disensiuni la vârf, însoțit de dezvăluiri despre mite și alte deturnări de fonduri minează o dată în plus imaginea și așa dezastruoasă a unui Partid Comunist în care domnesc nepotismul și corupția.

Cei 86 de milioane de membri ai PCC formează osatura politico-administrativă a Chinei și cadrele de conducere ale întrepridnerilor celei de-a doua mari puteri economice a lumii. Sancțiunile și destituirile care au venit în rafală în ultimii doi ani odată cu campania anticorupție, care vizează și „tigrii” și „muștele” - pe cei puternici și pe cei mărunți - au adus partidul în pragul paraliziei, scrie publicația franceză Le Point, citând mai multe surse locale.

Prim-ministrul Li Keqiang, lăsând la o parte tradiționala sa discreție, vitupera de curând împotriva inerției aparatului birocratic, care răspunde din ce în ce mai greu la voința sa de reformă, a scris presa chineză.

Anul trecut, 232.000 de comuniști chinezi au fost sancționați și 12.000 au fost dați pe mâna justiției, portrivit cifrelor oficiale, iar numeroși șefi de partid regionali, guvernatori și primari au fost înlocuiți sau rotiți, fără a mai socoti vreo 50 de oficiali de la miniștri adjuncți în sus.

Willy Lam, specialist în problemele Chinei, la Universitatea din Hong Kong, a comentat:

„Campania anticorupție a lui XI Jinping i-a adus mulți inamici.”

Armata este și ea atacată

În afara aparatului de securitate, președintele Xi s-a atins și de armată, stâlp al regimului, cu mai mulți generali care își așteaptă procesul, după ce a fost dezvăluită o adevărată mafie a vânzării gradelor și a altor privilegii.

Elimininarea lui Zhu Yongkang reprezintă „un jalon în consolidarea puterii lui Xi”, crede Joseph Fewsmith de la Universitatea din Boston, dar este un om al fostului președinte Jiang Jemin și „veteranii partidului ar fi trebuit să-și dea acordul”.

„Ce alți aliați mai are Xi, în afara lui Wang Qishan?”, șeful temutei Comisii de Inspecție Disciplinară a PCC, se întreba de curând un intelectual cincagenar chinez, observator avizat al vieții politice chineze, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Apogeu al campaniei anticorupție, condamnarea lui Zhu ar putea marca totodată și o temperarea a acesteia. Profesorul Zhang Ming observă:

„Se pare că eforturile anticorupție s-au încetinit. Rămâne de văzut dacă nu este liniștea dinaintea furtunii.”

Întrebat asupra zvonurilor despre existența la Beijing a unui „complot” împotriva președintelui chinez, profesorul a fost de acord că „zvonurile sunt puternice”, mai ales ca urmare a unei presupuse conspirații organizate de Zhu Yongkang și Bo Xilai în 2012, pentru a bloca ascensiunea la putere a lui Xi Jinping.

Bo Xilai, fost șef al metropolei Chongking (sud-vest) și membru al Biroului Politic, a fost condamnat în 2013 la închisoare pe viață, tot pentru corupție, după un scandal sonor, care a zguduit guvernul, după ce soția sa a fost ucisă de un om de afaceri britanic.