Evenimentul Zilei > International > China se joacă cu Taiwan. Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului. Urmează atacul ?
China se joacă cu Taiwan. Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului. Urmează atacul ?

China se joacă cu Taiwan. Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului. Urmează atacul ?

Un grup de douăzeci de avioane chineze Shenyang J-16 și avioane de luptă Chengdu J-10 au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului în ultimele zile.

Amploarea și persistența acestor provocări pot constitui totuși o îngrijorare. Este o invazie sau o anexare militară ostilă a Taiwanului iminentă? Noul raport al Departamentului Apărării privind Republica Populară Chineză se referă la pregătirea unui plan de urgență pentru a contracara acțiunile ostile ale Armatei.

„Republica Populară Chineză care desfășoară operațiuni militare în apropierea Taiwanului  semnalează o urgență mai mare pentru armată de a continua să-și dezvolte și să-și perfecționeze strategia și capacitățile în cazul în care liderii Republicii Populare Chineze caută o opțiune militară pentru a-și atinge obiectivele”, potrivit raportului Departamentului de Apărare privind evoluțiile militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză.

Forțele aeriene din Taiwan au trimis patrule aeriene pentru a difuza avertismente radio, care se pare că erau urmărite cu rachete antiaeriene terestre, potrivit Taiwan News. Aceste operațiuni reprezintă o mică parte din activitatea militară a Chinei din Taiwan, care a crescut în ultimele luni. Luna trecută, până la treizeci și opt de avioane de război chineze au încălcat ADIZ din Taiwan. Un număr record de cincizeci și șase de avioane au pătruns în zonă.

Capacitatea militară a Taiwanului

În acea perioadă, China a efectuat antrenamente, pregătiri și exerciții de război în vecinătatea Taiwanului și a trimis un contingent de doi transportatori în zonă și în Marea Chinei de Sud. Unii oameni cred că apărarea Taiwanului este insuficientă pentru a respinge o preluare militară rapidă efectuată de către China.

În plus, forțele americane ar putea să nu poată răspunde suficient de rapid. Totuși, există câteva motive pentru care China ar putea să nu prevaleze într-o campanie militară de preluare a Taiwanului. Statele Unite au o prezență destul de mare în regiune. De asemenea, Japonia este în apropiere și își construiește agresiv capacitatea militară. 

Mai mult, Taiwan are o capacitate militară substanțială. Armata taiwaneză are sisteme de rachete, avioane de luptă, apărare sol-aer și este în proces de modernizare a submarinelor. De asemenea, va avea probabil tancuri Abrams pentru a respinge sau a încetini un atac.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.