China relansează Drumurile Mătăsii, cu Vladimir Putin invitat-vedetă

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele rus Vladimir Puțin, sosit marţi într-o vizită în China, va fi oaspetele de onoare la relansarea proiectului chinez „Drumurile Mătăsii”.

Vladimir Putin, pe Drumurile Mătăsii. Xi Jingping lansează la Beijing un forum mondial dedicat BRI - Belt and Road Initiative. O reeditare a Drumurilor Mătăsii. Un eveniment diplomatic important, mai ales în contextul actual.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit, marți, la Beijing, unde se întâlnește cu omologul și aliatul său Xi Jinping în cadrul unui important summit multilateral. Este într-un moment în care atenția lumii este concentrată asupra războiului dintre Israel și Hamas. De luni de zile, Rusia încearcă să își consolideze legăturile cu China pentru a-și reduce izolarea și pentru a contrabalansa sancțiunile occidentale care s-au acumulat de la începutul războiului din Ucraina.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Țarul cu tincheaua de coadă

Până miercuri, China găzduiește reprezentanți din aproximativ 130 de țări pentru forumul „Noile Drumuri ale Mătăsii”. Un eveniment diplomatic major menit să îi sporească statura internațională. Aceasta este prima vizită a lui Vladimir Putin la o țară mare putere mondială după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

După Kârgâzstan, aceasta este a doua deplasare a lui Putin în străinătate. După mandatul de arestare emis împotriva sa, în martie, de către Curtea Penală Internațională. Potrivit Moscovei, președintele rus urmează să discute  Xi Jinping, într-un moment în care războiul face ravagii între Israel și organizația islamistă palestiniană armată Hamas.

Ce va discuta Vladimir Puțin cu omologul chinez

Cei doi șefi de stat „vor discuta într-o manieră prietenoasă și sinceră (…) problemele urgente ale cooperării bilaterale practice și ale agendei internaționale”, a explicat Kremlinul. Majoritatea țărilor occidentale sunt de partea Israelului,  de la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au trecut granița dintre Fâșia Gaza și statul evreu pentru a masacra peste 1.400 de persoane – majoritatea civili.Washingtonul a cerut Beijingului să își folosească „influența” pentru a calma situația din regiune, unde bombardamentele israeliene ca represalii asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, potrivit autorităților locale.

În martie, China a girat acordul spectaculos de restabilire a relațiilor diplomatice între Iran – un susținător al Hamas – și Arabia Saudită. De asemenea, Beijingul își va trimite săptămâna aceasta în regiune emisarul pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun. Nu au fost oferite detalii despre călătoria sa, dar televiziunea de stat CCTV a relatat că acesta va pleda în favoarea unei încetări a focului și a unor negocieri de pace, notează Boursorama.

Xi Jingping și Impactul global al BRI

Liderii din 130 de țări au început să sosească la Beijing. Pentru un eveniment care își propune să arate extinderea globală a BRI – un proiect de marcă al președintelui Xi Jinping. Printre participanții notabili se numără prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, președintele chilian Gabriel Boric, președintele kenyean William Ruto și prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed. Forumul de două zile are intenția de a consolida statutul Chinei ca o putere globală. Prezentându-i planurile ambițioase în domeniul infrastructurii și economic.

Eforturile Chinei de a concentra atenția asupra BRI vor fi probabil eclipsate de bombardamentul continuu al Israelului asupra Gazei. Conflictul a escaladat după ce militanții teroriști Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului. Provocând moarte și distrugere pe scară largă. Ministrul de externe chinez Wang Yi a criticat Israelul pentru acțiuni care depășesc „sfera autoapărării”, îndemnând în același timp la încetarea pedepsirii colective a populației din Gaza.