Xi Jingping, președintele Chinei, se întâlnește cu Vladimir Putin pe "Drumul Mătăsii"

Xi Jingping, președintele Chinei, se întâlnește cu Vladimir Putin pe "Drumul Mătăsii" Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Xi Jingping lansează la Beijing un forum mondial dedicat BRI - Belt and Road Initiative. O reeditare a Drumul Mătăsii. Un eveniment diplomatic important, mai ales în contextul actual.

Xi Jingping se pregătește de un eveniment grandios. Săptămâna aceasta, China începe să găzduiască un forum dedicat inițiativei sale emblematice Belt and Road Initiative (BRI), la care vor participa reprezentanți din 130 de țări. Cu toate acestea, conflictul dintre Israel și Gaza și criza continuă din Ucraina sunt așteptate să eclipseze evenimentul. Printre participanții de marcă se numără președintele rus Vladimir Putin. Acesta are prima sa apariție într-un forum mondial de când invazia Rusiei în Ucraina a dus la izolarea internațională. Dar mai ales la emiterea unui mandat de arestare ICC împotriva lui. Un mandat pe care agenții lui Putin, la comanda Kremlinului încearcă să-l minimalizeze.

Lansată în 2013 ca un proiect ce viza refacerea vechiului Drum al Mătăsii, fără foarte multe detalii adiacente, Inițiativa Belt and Road s-a transformat în principala politică externă a Chinei. Aproape nicio vizită externă a unui important oficial chinez nu are loc fără o discuție sau un acord legat de BRI. Inițiativa Belt and Road a devenit astfel nu doar un nou proiect chinez, ci o politică de soft power prin care China își promovează interesele pe plan extern, scrie RISAP.

Inițiativa Belt and Road a fost descrisă inițial ca un proiect de infrastructură de interconectare a Chinei de Europa, via Eurasia și Africa, prin intermediul a două coridoare economice, unul terestru, denumit Silk Road Economic Belt și unul maritim denumit The 21st Century Maritime Silk Road.

Ne puteți urmări și pe Google News

Xi Jingping și Impactul global al BRI

Liderii din 130 de țări au început să sosească la Beijing. Pentru un eveniment care își propune să arate extinderea globală a BRI - un proiect de marcă al președintelui Xi Jinping. Printre participanții notabili se numără prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, președintele chilian Gabriel Boric, președintele kenyean William Ruto și prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed. Forumul de două zile are intenția de a consolida statutul Chinei ca o putere globală. Prezentându-i planurile ambițioase în domeniul infrastructurii și economic.

Eforturile Chinei de a concentra atenția asupra BRI vor fi probabil eclipsate de bombardamentul continuu al Israelului asupra Gazei. Conflictul a escaladat după ce militanții teroriști Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului. Provocând moarte și distrugere pe scară largă. Ministrul de externe chinez Wang Yi a criticat Israelul pentru acțiuni care depășesc "sfera autoapărării", îndemnând în același timp la încetarea pedepsirii colective a populației din Gaza.

Relații Rusia-China

Apariția lui Vladimir Putin la forum este deosebit de importantă având în vedere izolarea lui internațională după invazia Ucrainei. Dependența strategică a Rusiei de China a crescut doar, marcându-se prin niveluri înalte ale comerțului și prin importurile chinezești de petrol rusesc care oferă Moscovei o linie de viață critică în condițiile în care sancțiunile internaționale își fac efectul.

China s-a poziționat ca o parte neutră, avansând un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina. Cu toate acestea, a refuzat să condamne explicit războiul, subliniind parteneriatul tot mai adânc dintre China și Rusia împotriva a ceea ce ambii văd ca fiind dominația occidentală.

Aceasta vine în contextul relației calde a Chinei cu Iranul, care patronează atât Hamas cât și Hezbollah. Recent, China a mijlocit o reapropiere între foștii dușmani regionali Iran și Arabia Saudită, subliniind astfel influența sa în creștere în geopolitica Orientului Mijlociu.

Perspectiva SUA și declarațiile lui Xi Jingping

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a îndemnat China să-și folosească influența în Orientul Mijlociu. Pentru a calma situația, subliniind în special conflictul Israel-Gaza.

Oficialii occidentali au criticat China pentru că nu a nominalizat în mod specific Hamas în declarațiile sale despre conflict.

Implicații pentru Diplomația Globală

Prezența la forumul BRI servește ca un sprijin implicit al poziției globale a Chinei, conform lui Niva Yau, un cercetător al Atlantic Council's Global China Hub. Aceasta pune în prim-plan dependențele strategice care modelează un peisaj geopolitic rapid evolutiv.

Forumul BRI, menit să scoată în evidență aspirațiile globale ale Chinei, vine într-un moment de tensiuni geopolitice înalte. Crizele care se desfășoară în Gaza și Ucraina servesc ca pânză de fundal pentru poziționările și negocierile diplomatice care se vor desfășura la Beijing.

Prezența lui Putin adaugă un alt strat de complexitate, semnalând considerațiile geopolitice care sunt în joc. În această tapiserie complexă, China își propune să navigheze grijă. Echilibrându-și ambițiile cu realitățile practice ale unui mediu global turbulent.